Jojanneke uniform Leger des Heils

Jojanneke draagt een uniform

'Het gaat erom dat we zichtbaar zijn'

Geloof en zingeving Tekst: Geke van Wijnen / Beeld: Daniël Albers

Majoor Jojanneke van Schaik (44) is verbonden aan korps Almere samen met haar man Jan-Willem en hun vijf kinderen. Ze draagt een eenvoudige donkerblauwe broek, een witte blouse met epauletten op haar schouders en een Leger des Heils-jasje daar overheen. Het officiële uniform ziet er anders uit, maar ook in deze kleding is ze onmiddellijk zichtbaar als iemand van het Leger des Heils. 

Jojanneke werd als tiener heilssoldaat. Door haar uniform kan ze soms getuigen over wie God is in haar leven, vertelt ze. “Als ik in mijn Together we are one-jas  op het schoolplein sta om mijn kinderen op te halen, kunnen mensen zien dat ik christen ben. Mijn uniform is een uiterlijk teken van mijn innerlijke overtuiging. Ik hoop dat het ook vertrouwen schept, dat mensen bij mij durven komen met hun verhaal."

Tekst loopt door onder afbeelding. 

Jojanneke draagt een uniform zodat ze zichtbaar is
Jojanneke in haar officiële uniform

Zichtbaar, herkenbaar en praktisch

Jojanneke ziet dat het officiële uniform van heilssoldaten steeds vaker vervangen wordt door een minder formeel vest of jack met het schild erop. “Natuurlijk doe ik netjes mijn volledige uniform aan als ik naar het stadhuis moet of een begrafenis bijwoon. Dat is een kwestie van respect. Maar het gaat erom dat we zichtbaar zijn”, zegt Jojanneke. “Zolang je kleding maar herkenbaar en praktisch is, want je staat ook midden in de wereld. Als iemand mij vraagt om de wc schoon te maken, wil ik dat kunnen doen.”

Samen strijden

“Ik vind het fijn dat ik zichtbaar mag zijn”, zegt Jojanneke. “De meeste mensen die ik ken, dragen het uniform dankbaar en met flair. De manier waarop het uniform gedragen wordt loopt wel wat uiteen, maar dat laat ook zien hoe kleurrijk we zijn. Het uniform geeft een saamhorigheidsgevoel: we strijden samen voor de vrede.”