Het bekende beeld van dakloosheid. Je ontkomt er niet aan, zeker in een grote stad zoals Amsterdam. Als je ‘s ochtends door de stad fietst, zie je hen: mannen en vrouwen die noodgedwongen buiten slapen. Verscholen in een slaapzak onder een brug of in een portiek. Vele anderen zien we niet.
In april is de ETHOS-telling van start gegaan in de regio Amsterdam. Marcel Kooijman, Manager Zorg GWCA: “De exacte uitkomsten komen later dit jaar. De bedoeling is dat de cijfers gaan laten zien hoeveel dak- en thuisloze mensen er zijn in de regio Amsterdam-Amstelland. Wij verwachten dat het aantal dakloze mensen vele malen hoger is dan de CBS-cijfers van afgelopen januari doen vermoeden. Ook zullen we zien welke groep mensen dreigen uit te vallen in het huidige traject en wat is ervoor nodig om deze mensen goed verder te begeleiden."
Basis voor beleid
Dit onderzoek brengt ook die groep dak- en thuisloze mensen in kaart die buiten de CBS-cijfers vallen. Marcel: “Mensen die noodgedwongen bij familie verblijven, in een vakantiehuisje wonen, uit een instelling vertrekken zonder passende vervolghuisvesting: zij worden nu wel meegeteld. Maar ook mensen die jonger dan 18 of ouder dan 65 zijn of mensen met een dreigende huisuitzetting. Dit biedt een basis voor adequaat beleid voor het voorkomen en verminderen van dak- en thuisloosheid. Het laat zien wat er nodig is in Amsterdam qua zorg. Dat maakt deze telling zo cruciaal.”

Grote uitdaging
Het onderzoek laat zien hoe groot de uitdaging werkelijk is – voor ons allemaal. Als stad, zorginstellingen, woningcorporaties, gemeente, werkgevers en bewoners kunnen en móeten we het verschil maken. Dakloosheid kan iedereen overkomen. Misschien zelfs iemand uit je vriendenkring, je collega of pakketbezorger. Vaak raken mensen dakloos door omstandigheden buiten hun macht. Zie jij in de ander jezelf? Het Leger des Heils wil de juiste zorg bieden aan die iemand nodig heeft en zoekt continue naar manier om de zorg waar mogelijk te verbeteren.
De partijen die meedoen zijn belangenbehartigers, woningbouw, politie, maatschappelijke opvang-aanbieders, GGD, handhaving, de diverse gemeentes en veldwerkende partijen. De Hogeschool Utrecht ondersteunt bij de telling. De telmethode is in 2023 voor het eerst in Nederland toegepast. Regio Amsterdam doet nu voor de eerste keer mee. Marcel: "Dit najaar (medio oktober 2025) worden de uitkomsten van de telling openbaar. Dan kunnen we zien welke zorg er nog nodig is om de dakloosheid in de regio Amsterdam terug te dringen."
