Dubbelportret Silvano en Cornelis JongLeren

‘ELKAAR KAPOT SCHREEUWEN HOORT OOK BIJ BOKSEN, WEET JE’

Dubbelportret van een deelnemer en begeleider

Goed Folk
Jeugd- en gezinshulp Tekst: Willemijn de Jong / Beeld: Goed Folk

Silvano (24) en Cornelis (26) kennen elkaar van de opvang 'Jong Leren' in Rotterdam. Cornelis werkt op deze locatie als begeleider, Silvano woont op een van de kamers. Onderdeel van Silvano's traject: sporten met Cornelis.

Waarom krijgt hij die training eigenlijk? Silvano: “Ik wil gewoon fit worden. Maar het is ook goed om bezig te zijn. Vroeger zat ik op thaiboksen omdat ik snel agressief werd. Dan kon ik het er lekker uit gooien. Nu boks en fitness ik met Cornelis om discipline te leren. Ik vind het superleuk.”

Motivatie in het leven

Cornelis: “Silvano en ik zijn heel open naar elkaar. We hebben ook allebei een zoon. Voor mij is dat een motivatie in het leven, en voor hem ook. Dat herken ik in hem. Je wilt dingen bereiken voor je kinderen.” Silvano knikt. Cornelis kijkt hem aan. “Jij hebt echt superveel potentie. Ik vind dat tof om te zien. Je neemt initiatief, je werkt echt hard om beter te worden, om straks op jezelf te kunnen wonen. Je bent daarin een voorbeeld voor de andere gasten met wie we sporten.” Silvano grijnst. “Ik herken me ook wel in Cornelis. Of nou ja, ik probeer dat. Hij is heel rustig, zeg maar. Ik probeer dat nu ook. Gewoon chill reageren. Corrie is heel relaxt. Hij helpt je als je een probleem hebt. En ik kan goed met hem praten. Echt een gozer met een goed hart.” Nu is het de beurt aan Cornelis om te grijnzen.

Goed Folk

Kracht uit geloof

“Silvano komt van de straat en ik weet ook wel hoe het er daar aan toe gaat. Wat je verleden is, zegt niks over waar je heen gaat. Nog even en Silvano neemt de cooling down van de sportles van mij over, dan moet hij de rest van de groep vertellen wat ze moeten doen. Echt hoor.” Silvano: “Ja man, ik heb zelfs al van je gewonnen. Jij helemaal stoer doen dat je het ‘kruiwagenen’ zou winnen, maar ik won gewoon van je. Kruiwagenen is zeg maar dat je zo snel mogelijk op je handen naar de overkant moet lopen, terwijl iemand anders je benen vasthoudt.” “Jaja, oké, je hebt gelijk, haha. Ik was echt stuk toen, man. Goed gedaan.” “Ja, jij was niet opgewarmd, ik natuurlijk wel.”

Is er iets wat Silvano niet van Cornelis weet, of andersom? “Nee joh, wij zijn super open”, zegt Cornelis. “Nou ja, misschien dat ik mijn kracht echt uit mijn geloof haal? Voor mij is God heel belangrijk in mijn werk.” Silvano: “Nee, dat wist ik wel, hoor. Ik geloof ook wel. Maar ik haal mijn kracht uit andere dingen. Ik vecht nu voor mijn zoon, dat ik hem straks in m’n eigen huis kan ontvangen. Corrie weet hoe ik daar in sta. Als ik met hem praat, heb ik echt niet het idee dat hij begeleider is, hoor.” “Nee, we zijn ook gelijkwaardig. Ik ben er voor je, maar ik sta niet boven je. Maar bij het sporten ben ik wel een serieuze trainer hoor.” “Haha, ja, dan schreeuwen we elkaar kapot. Maar dat hoort ook bij boksen, weet je. Dan is de trainer echt hard. Dan moet je gewoon doen wat hij zegt, anders gaat het je pijn doen. Knal op je hoofd.”