Medewerkers duurzaamheid

Drie medewerkers die het OV pakken naar werk

Duurzaamheid

Het Leger des Heils gaat steeds meer doen op het gebied van duurzaamheid. Gebouwen worden groener, afval wordt beter verwerkt en met speciale tools proberen we ons energieverbruik beter te beheren én te verlagen. Ook medewerkers zijn steeds meer bezig met duurzaamheid. Drie van hen vertellen hoe zij in hun eigen leven een steentje bijdragen.

Ineke van Buren

"Ik werk nu in de hulpverlening bij het Leger des Heils, maar in 1985 heb ik Milieu gestudeerd in Wageningen. Dus naast hulpverlening vind ik het milieu sowieso belangrijk. Ik eet sinds mijn zeventiende al geen vlees meer en reis bijvoorbeeld zoveel mogelijk met de trein. Daarnaast koop ik mijn kleding tweedehands en als ik iets nieuws koop, zorg ik dat het duurzaam gemaakt is.

Duurzame keuzes maken is soms duur, of onhandig. De trein is bijvoorbeeld duurder dan het vliegtuig en duurzame schoonmaakmiddelen zijn ook duurder dan niet duurzame middelen. Maar mag het ons ook iets kosten? Je moet er dan andere dingen voor laten.

Wat je goed moet zien, is het verschil tussen duurzaam bezig zijn en op de kleintjes letten. Je ziet nu dat veel organisaties en bedrijven een stap maken naar een duurzame toekomst, maar dat wordt gedreven door financiële prikkels. De financiële prikkel helpt, maar het is beter om een stapje terug te doen en te kijken wat echt helpt."

Duurzaamheid
Ineke van Buren

Tjaling Vonk

"Als het echt niet anders kan, dan gebruik ik weleens de auto. Maar eigenlijk reis ik altijd met het ov. Dat doe ik al sinds ik in 2005 bij het Leger des Heils ben begonnen. Omdat ik werkte als manager zorg kreeg ik een eigen parkeerplaats, maar die heb ik ook gelijk teruggegeven.

De auto die ik heb, is een hybride variant. Op die manier probeer ik wel rekening te houden met de uitstoot, wanneer ik toch de auto pak omdat het niet anders kan. Ik hoop dat andere mensen ook zien dat het ov een heel goed en veel duurzamer alternatief is voor reizen met de auto. Je kunt bijvoorbeeld ook werken in de trein; zo gebruik je je reistijd nuttig."

Duurzaamheid
Tjalling Vonk

Iara de Witte

"Het is voor mij eigenlijk niet eens de vraag of ik met het ov ga. Wat moet ik met een auto? Ik woon in Den Haag en werk in Almere, dus met de auto reizen is niet handig. Ik fiets van huis naar het station, dan heb ik ook even lichaamsbeweging; dat vind ik heerlijk. Bovendien kan ik het uur dat ik in de trein zit lekker werken.

Autorijden is ook nog eens enorm duur momenteel. Als ik eens in een auto zit en op het gaspedaal druk, denk ik: ‘daar gaat weer een paar euro.’ Maar de belangrijkste reden blijft voor mij het milieu. Zo ben ik ook opgevoed, trouwens. Wij hadden vroeger thuis ook lang geen auto."

Duurzaamheid
Iara de Witte