Al ruim 45 jaar rijdt de Soepbus van het Leger des Heils door Amsterdam. Vier avonden per week stopt de bus op twee vaste plekken om mensen die op straat leven te voorzien van een warme maaltijd, een broodje, koffie – en minstens zo belangrijk: een luisterend oor.
Veel van de bezoekers slapen buiten, anderen hebben onderdak maar missen een sociaal netwerk of een veilige plek om even tot rust te komen. Coördinator Maurits Dijkgraaf is al jaren actief op de bus: “We voorzien in een basisbehoefte: voedzaam eten. Maar de Soepbus is meer dan een mobiele gaarkeuken. Het is een plek van menselijk contact, waar mensen zich gezien en gewaardeerd voelen. Een glimlach, een hand, een kort gesprek – dát kan echt het verschil maken. Voor al deze mensen is de bus een laagdrempelig en betrouwbaar ankerpunt. Daar ligt de kracht van de Soepbus.”
Oprecht
Het team van vrijwilligers en medewerkers weet hoe belangrijk oprechte aandacht is. Ze kennen veel bezoekers bij naam en nemen de tijd voor wie dat wil. “Ik leer hen: je bent hier om mensen te zien, niet alleen om een maaltijd uit te delen,” zegt Maurits. “Het is én én: eten geven, praten, luisteren, misschien bidden, het goede nieuws van Jezus te delen, of gewoon even zijn met iemand. Dat moet uit je hart komen. Alleen dan kun je echt iets betekenen.”

Perspectief
Niet iedereen die bij de Soepbus komt, ziet een uitweg uit de dakloosheid. “Sommigen hebben zich overgegeven aan hun situatie. De vele EU-burgers die we zien, hebben tot nu toe weinig perspectief qua zorg, omdat zij geen recht hebben op sociale voorzieningen. Bijna 90% van de soepbusbezoekers is EU-burger.” vertelt Maurits. “Maar we zien ook mensen die verder willen en ook kunnen. Als we daarin kunnen investeren, ontstaat er perspectief – niet alleen voor henzelf, maar ook voor anderen die daardoor weer hoop krijgen.”
Samenwerken
Cynthia Vos, manager van de Soepbus, ziet de doelgroep langzaam veranderen. “We merken dat de samenstelling van de bezoekers verandert, en daarmee ook de hulpvragen. Daarom kijken we hoe we vanuit de Soepbus beter en gerichter ondersteuning kunnen bieden. Hieronder valt ook de intentie om ons meer te richten op veldwerk en dat uit te breiden.”
Het Leger des Heils zoekt hierin nadrukkelijk de samenwerking met andere zorgaanbieders in de stad. “Alleen door samen te werken kunnen we komen tot een sluitender aanbod voor mensen die dakloos zijn, vaak zonder economische of sociale vangnetten,” aldus Cynthia.
