kunst, schilderij

De kunst van ...

In hun kunst zie je de levenservaringen van Leger des Heils-deelnemers terug

Vrienden van Beeld: Elske Verdoorn

Leger des Heils-deelnemers zijn vaak creatieve mensen. Deze kunstenaars zetten hun pijnlijkste levenservaringen om in kunst die de ziel raakt. Fotograaf Elske Verdoorn ontmoette een aantal van zulke deelnemers en legde hun verhaal vast in tekst en beeld.

Thomas schildert elke dag. “Het is de enige manier om op een gestructureerde manier de chaos te ventileren. Het is fijn om te merken dat ik ergens ononderbroken mijn aandacht bij kan houden.” 

Angelique verwerkt allerlei indrukken tijdens het werken. “Er komen allemaal dingen naar boven waar ik me niet eens bewust van ben. Als ik me slecht voel, ga ik net zo lang door tot ik me beter voel.”

Bastian: “Ik heb zelfs nog met Herman Brood getekend: we kwamen in dezelfde kroeg en tekenden op bierviltjes.”

Patrick schildert het liefst omringd door zijn eigen schilderijen en foto’s van Elvis. “Vroeger wilde ik nog wel eens naar bed gaan ’s middags, nu ga ik tekenen of schilderen. Het geeft perspectief.”

Fikry: "Tekenen kalmeert mij, het maakt mijn hoofd leeg en rustig." Dat is precies wat je in Fikry’s tekeningen kunt zien; hoe woelige gedachten toch rust vinden.

Jans kamer in De Linde ligt vol materialen en knutselprojecten. Hij stelt graag objecten samen. Zo combineert hij een plantenpot, een vissenkom, een stel schelpen en een stoommandje. “Ik kan gewoon niet stilzitten de hele dag”, is zijn eigen simpele verklaring voor deze vindingrijkheid.