sokken deelnemer Bastian

De Kunst van Bastian

De sok van Bastian is vanaf oktober verkrijgbaar op letsdogoods.com Elske Verdoorn
Participatie Tekst: Elske Verdoorn / Beeld: Elske Verdoorn

'Je denkt misschien: mijn neefje van vier kan het ook. Maar dat valt toch tegen!'

Bastian is een creatieve duizendpoot. Hij maakt kunst in alle denkbare vormen. Schilderijen, maar ook sieraden, beschilderde schoenen en jassen. Alles wat hij maakt, heeft zijn eclectische urban street art-stijl.

“Als klein jongetje tekende en schilderde ik al”, vertelt Bastian. “Later begon ik met graffiti. Als je groot werkt, kan iedereen het zien. De boetes werden jammer genoeg te veel, dus ik ben gestopt.” Bastian studeerde aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Daarna werkte hij als ontwerper voor mediabedrijven en ontwierp hij flyers voor bekende discotheken en platenlabels. “Ik heb zelfs nog met Herman Brood getekend: we kwamen in dezelfde kroeg en tekenden op bierviltjes.”

Deelnemer Bastian
Elske Verdoorn

Hij maakt zijn doeken met een combinatie van technieken. Eerst de ondergrond met spuitbussen, stencils en acrylverf. Dan de lijnen, met markers of stiften. Vaak ontstaan er gaandeweg figuren en gezichten. “Ik houd van poppetjes tekenen, dat klopt. Of het zelfportretten zijn? De ogen in ieder geval wel. Dat zijn mijn ogen, daar heb ik een stencil van gemaakt.” Zijn dochter tekent soms ook mee. “Sommige zijn van haar, maar ik zeg niet welke!”

De doeken lijken snel te zijn gemaakt, er zit iets wilds in. Tegelijkertijd zijn de lijnen trefzeker. “Je denkt misschien: mijn neefje van vier kan het ook”, zegt Bastian, “maar dat valt toch tegen.” Het kan lang duren voor een werk af is. “Goed kijken, toch nog dingen veranderen – ik kan er zo een jaar mee bezig zijn. Soms gooi ik ze uiteindelijk toch weg. Sommige zijn al drie keer overgeschilderd. Andere, zou ik nóóit weg doen.”

Bastian heeft een eigen woonplek in Den Haag via Housing First.

Sinds kort kan Bastian ook het ontwerp van een sok op zijn naam schrijven. Let’s Do Goods vroeg hem het ontwerp te maken. Op hun site vind je alle kleurrijke ontwerpen. De sok van Bastian is vanaf oktober verkrijgbaar op letsdogoods.com.