Het Leger des Heils – een haven voor de haveloze

Stef Bos
Vrienden van

Singer-songwriter Stef Bos schreef speciaal voor het Kunst & Theater Gala het lied ‘Ik wou een soldaat zijn’. Stef noemt dit nummer ‘een subtiele liefdesverklaring aan mensen die de handen uit de mouwen steken’, doelend op heilssoldaten. “Zij laten het niet bij woorden, maar zetten woorden om in daden.”  

Als kind kwam Stef al in aanraking met het Leger des Heils, vertelt hij. “Ik ben opgegroeid in Veenendaal, vlakbij twee kerken: de Gereformeerde Gemeente en het Leger des Heils. Als ik op zondag met vriendjes aan het voetballen was, hoorde ik aan één kant van de straat een donderpreek en psalmen op hele noten, en aan de andere kant was men vrolijk aan het zingen. Ik heb daar geen oordeel over, maar als jochie proefde ik toch een verschil. Tijdens het voetballen keken de mensen uit de Gereformeerde Gemeente naar ons alsof we de duivel zelf waren; voetballen op zondag, dat kón niet. Maar de mensen van het Leger des Heils voetbalden met ons mee!”

Stil respect

Toen Stef daarna in zijn Utrechtse studententijd, of nog veel later in Zuid-Afrika, heilssoldaten tegenkwam, viel de Leger des Heils-mentaliteit hem steeds weer op.

“Handen uit de mouwen. Niet alleen iets belijden, maar woorden omzetten in daden. Te gek! Een fascinerende groep mensen. Vroeger werd er nog weleens schamper over het Leger des Heils gepraat, maar ik heb er altijd een stil respect voor gehad.”

Stef wilde zijn lied voor het Kunst & Theater Gala beginnen met die jeugdherinnering aan dat voetballende jongetje. “Ik moet iets met het thema hebben om er een lied over te kunnen schrijven; het moet een soort noodzakelijke mededeling zijn. Uiteindelijk is het een subtiele liefdesverklaring geworden aan mensen die de handen uit de mouwen steken.”

Zie jezelf in de ander

“Mijn vader was een gelovig man. Hij was diaken in zijn kerk en deed z’n uiterste best om dienstbaar te zijn. Mij zus plaagde hem weleens. We hadden een juwelierszaak en zij zei dan tegen m’n vader: ‘Maar Jezus zegt toch dat je alles weg moet geven?’ Dan stond hij met z’n mond vol tanden. ‘Je moet ook niet overdrijven, kind’.”

In zijn monsterhit ‘Papa’ zingt Stef dan wel dapper dat hij ‘in niks gelooft’ (en van elke vrouw houdt), maar in werkelijkheid heeft hij met de figuur van Christus altijd iets gehad. “Je wilt weleens van Hem af, maar je kómt niet van Hem af. Voor mij is Zijn filosofie: zie jezelf in de ander. Daar word je een open mens van en dan ben je niet meer in staat om die ander kwaad te doen. Ook vind ik het geweldig hoe Jezus omging met hoeren en tollenaars; dat heeft de kerk niet altijd in de praktijk gebracht. Eén van Zijn mooiste zinnen – die ik ooit nog in een liedje wil verwerken – is: ‘Hij die zonder zonde is, werpe de eerste steen’. Dat is zo paradoxaal, het zet je gelijk op je plek. Kijk eerst naar jezelf voor je een ander oordeelt!”

Lied: 'Ik wou een soldaat zijn'

Hier staat ingevoegde content uit een sociaal media netwerk. Om deze content te zien, hebben we je akkoord nodig voor marketing cookies.
Klik hier om toestemming te geven.

Ik wou een soldaat zijn

Het was een zondagochtend
de straat achter ons huis
Ik waande mij een voetbalgod
van Hanegem of Cruijff
Terwijl ik langs een kerk liep
van mensen in het zwart
waar de hel en de verdoemenis
de grote boodschap was

Maar schuin daar tegenover
stond een klein gebouw
Daar klonk een mooie lofzang
van menig man of vrouw
Ik hoorde iets van liefde
en licht in elke stem
En ik dacht “als ik dan ergens hoor”
dan is het daar bij hen

Ik wou een soldaat zijn
in het Leger des Heils
Gewapend met de liefde
in een uniform met stijl
Een haven voor de haveloze
in een zee van tijd
Ik wou een soldaat zijn
in het Leger des Heils

Jaren later groot geworden
moest ik voor m’n Land
In het groen en voor mijn nummer
kruipend door het zand
Want de Russen zouden komen
of een an’dre duis’tre kracht
Maar na een maand of twee
ben ik daar ontsnapt

Want ik wou een soldaat zijn
in het Leger des Heils
Gewapend met de liefde
in een uniform met stijl
Een haven voor verslaafden
In een wezenloze tijd
Ik wou een soldaat zijn
in het Leger des Heils

En nu zo veel jaren later
sta ik in dit theater
Met een horde heilsoldaten
En wij zingen samen:

Voorwaarts christenstrijders
voorwaarts in de strijd,
Zie alleen op Jezus
die ons voorwaarts leidt
Christus, onze Veldheer,
gaat ons zelf vooraan
Midden in het strijdgewoel
zien wij de Veldheer staan

Voorwaarts gaan wij christenstrijders
tot de strijd gespoed
Zie alleen op Jezus
die verwinnen doet