3 simpele dingen die je zelf kunt doen om gezond ouder te worden

Vrienden van

Gezond ouder worden – we willen het allemaal wel. Reclames beloven gouden bergen als je hun product maar gebruikt om je lichaam of geest gezond te houden. Er zijn echter 3 belangrijke dingen die je zélf kunt doen om ook als 50er, 60er of 80er gezond te blijven. En het kost je niks (extra’s).

Blijf in beweging

Als je lichaam begint te protesteren tegen bepaalde activiteiten, is het gemakkelijk om in je luie stoel te blijven zitten. Hier word je echter niet beter van, zeggen gezondheidsprofessionals. “Blijf actief, wandel veel, train zo nodig de spieren en geef het evenwicht extra aandacht”, adviseert huisarts Paul Uitewaal in Vitaal Ouder Worden magazine (GGD Haaglanden, 2022). Het advies is:

  • beweeg minstens 2,5 uur per week.
    Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn: een rondje wandelen met een vriend(in) telt ook! Het belangrijkste is dat je niet stil blijft zitten. 
  • doe minimaal 2 keer per week oefeningen die je spieren en botten verstevigen.
    Je kunt bijvoorbeeld meedoen aan Nederland in Beweging of gratis video’s met oefeningen en beweegactiviteiten zoeken op Youtube.

Eet genoeg eiwitten

Hoogleraar Lisette de Groot van de universiteit Wageningen doet onderzoek naar Voeding van de oudere mens. Dat je spierkracht en spiermassa afneemt als je ouder wordt, is een gegeven. Professor De Groot en haar team onderzoeken hoe je dit proces tot stilstand kan brengen of zelfs omkeren. Een combinatie van krachttraining en eiwitrijke voeding blijkt ervoor te zorgen dat de spiermassa en-kracht van de ouderen toenemen, blijkt uit hun onderzoek.

Daag je hersens uit

Veel mensen van boven de 65 jaar zijn bang om hun geheugen te verliezen of een vorm van dementie te krijgen. En hoewel het waar is dat sommige verbindingen in je hersenen verzwakken of verdwijnen na een paar decennia, betekent dit niet dat je daar niets tegen kan doen! De hersenstichting noemt 3 dingen die je zelf kunt doen om je brein gezond te houden:

  • gezonde voeding
  • voldoende slaap en
  • regelmatig bewegen.

Daarnaast is het belangrijk om je hersens te blijven uitdagen. In haar boek ‘Het 50+ brein’ beschrijft neuropsycholoog Margriet Sitskoorn hoe je je brein gezond kan houden door nieuwe dingen te doen. “Door jezelf cognitief uit te dagen gaan de hersenen meer verbindingen aanmaken”, vertelt ze aan Nemo Kennislink. “Het hoeft niet iets totaal nieuws te zijn. Als je van moderne kunst houdt en nu gaat kantklossen mag dat. Ouderen denken vaak dat ze sudoku’s moeten doen; je moet dat alleen doen als je het leuk vindt. Waar het om gaat is dat je jezelf een beetje uitdaagt.” Een andere hoogleraar Neuropsychologie, Erik Scherder, beschrijft bijvoorbeeld dat hij na zijn 65ste nog is begonnen met vioolspelen. Een hele uitdaging, maar hij wordt er fitter en gelukkiger van. Al durft hij het voorlopig alleen op zijn zolderkamer te doen...