“Bij de Scouting leer je overleven in de wildernis”

Geloof en zingeving

Zo’n vier jaar geleden stapte Maartje voor het eerst over de drempel bij de Scoutinggroep Con Tutti in Almere. “Mijn broer nam me mee. De groep welpen was bezig om een bepaalde badge te halen en ik mocht gelijk meedoen. Ik vond het leuk dat we veel verschillende activiteiten deden en dat we veel buiten waren.”

Inmiddels gaat Maartje iedere week met plezier naar de scouting opkomsten, is ze patrouilleleider van de scouts én hangt haar hele blouse vol met behaalde badges.

Een route lopen zonder Google Maps

Elke zaterdagochtend komt Maartje, samen met de andere welpen en de scouts van Con Tutti, naar de wekelijkse opkomst. Ze hijsen de vlag en zeggen de Scoutswet op. Dit is een soort belofte die je hardop uitspreekt. Zo beloven de scouts bijvoorbeeld dat ze goed voor de natuur zullen zorgen en dat ze respectvol met anderen omgaan. Na de opening beginnen de scouts aan een activiteit. Denk aan: knopen leggen, vuur maken, pionieren, communiceren met morsecode of tochten lopen met verschillende tochttechnieken.

“Bij de Scouting leer je overleven in de wildernis. Je krijgt bijvoorbeeld een kaart en daar staat dan op welke richting je op moet. Je moet dan naar het eindpunt lopen zonder Google Maps!” Maartje rommelt met haar hand in het borstzakje van haar blouse en haalt er vervolgens een klein zakboekje uit. Het is een boekje dat elke scout krijgt wanneer hij of zij lid wordt van de Scouting. In het boekje staat uitleg over allerlei dingen die je je als scout kunt afvragen. “Als je dan even niet meer weet hoe een tochttechniek werkt, dan kun je de verschillende technieken zo opzoeken in het boekje.”

Wat het allerleukste aan de scouting is? Daar weet Maartje zo antwoord op te geven: “Knopen maken! En ik vind pionieren ook erg leuk. Pionieren is het maken van bouwwerken met behulp van touw en houten palen. Bij pionieren heb je meer ingewikkelde knopen en je moet het vaak met twee personen doen. Dan moet je dus samenwerken. Als je niet goed kunt samenwerken, ben je wel heel lang bezig,”grinnikt Maartje.

“Het samenwerken is leuk, omdat je met andere kinderen van dezelfde leeftijd bezig bent.”

De koudste aprilnacht in honderd jaar

Naast de wekelijkse opkomsten, zijn er ook verschillende Scoutingkampen. Zo is er iedere zomer een zomerkamp en kunnen de scouts in de winter mee op winterweekend. Ook kunnen scouts zichzelf opgeven voor verschillende (inter)nationale evenementen en kunnen zij meedoen met Scoutingwedstrijden. Afgelopen voorjaar deed Maartje met een groep mee aan de regionale Scoutingwedstrijd. Zonder leiding ging de groep naar een kampeerterrein waar ze de strijd aangingen met andere Scoutinggroepen. “We moesten daar zelf onze tent opzetten en een keuken maken. Je kunt als groep punten verdienen als je bijvoorbeeld als eerste aankomt na een tocht, het beste opruimt of de leukste act neerzet tijdens het avondprogramma.”

Hoewel het weekend in april plaatsvond, begon het opeens te sneeuwen. “In de nacht was het ook enorm koud. Ik had denk ik vier dekens over mij heen en een trui, een dikke broek en een vestje. Nog steeds had ik het koud. Het bleek de koudste aprilnacht te zijn in honderd jaar!” Hoewel sommige scouts ’s nachts naar huis gingen vanwege het koude weer, trotseerde het groepje van Maartje de kou. Hun doorzettingsvermogen zorgde ervoor dat ze het weekend helemaal hebben doorlopen en met een mooie zesde plek naar huis gingen. Hoe Maartje erop terugkijkt? “Ik ben trots dat we het hebben afgemaakt, maar het was vooral heel koud! Aan het einde was ik blij dat ik weer lekker naar een warm huis kon gaan.”

Wil je een keer langskomen bij de een van de Scoutinggroepen van het Leger des Heils? Neem contact op.