Coverfoto Soelaas

Angela heeft meer met dieren dan met mensen

Marleen Kuipers
Beschermd wonen Tekst: Elian Yahye / Beeld: Marleen Kuipers

Angela is net terug van vakantie. Dit jaar gingen de bewoners van de Leidsche Maan, een 24-uursopvang van het Leger des Heils in Utrecht, naar Center Parcs. “Ik kwam helemaal tot rust in Friesland”, verteltze op de binnenplaats van de opvang. Het hoogtepunt: de eendjes die ze elke dag voerde, en die geregeld haar bungalow in kwamen waggelen. “Ik heb staan huilen toen we weggingen.” Ze staat op, loopt een rondje en gaat weer zitten. Vrolijk begint ze te vertellen over haar drie katten – Kiddy (zie foto), Kerel en Meissie. En over Koki de valkparkiet, die ooit onder mysterieuze omstandigheden verdwenen is. Angela is een dierenvriend pur sang. “Ik heb eigenlijk meer met dieren dan met mensen.” Ze zou iemand dus ook nooit ‘zo dom als het achtereind van een varken’ noemen. “Dat is eigenlijk een compliment. Varkens zijn heel intelligent.” 

“In een vorig leven ben ik een kangoeroe geweest. Want die kunnen ook nooit stil zitten.”

Angela staat op de cover van de Soelaas 6. 
Klik hier om de Soelaas te bestellen.

Ook op spiritueel vlak heeft het dierenrijk meer te bieden. Ze heeft zich vijf jaar geleden laten dopen, maar de beloofde resultaten van haar onderdompeling bleven helaas uit. Sindsdien is alles “alleen maar meer naar de tering gegaan.” Tegenwoordig voert ze op zondag liever de eendjes. De slootjes en de vijvers in de wijk zijn nu haar kerk. Over het bestaan van een hiernamaals  heeft ze haar twijfels, maar in reïncarnatie gelooft ze wel. “In een vorig leven ben ik een kangoeroe geweest. Want die kunnen ook nooit stil zitten.”

Emigratie

Angela wil zo snel mogelijk weg uit de opvang. Ze heeft alles bereikt wat er te bereiken valt. Met bingo (“een ouwewijvensport”) mag ze niet meer meedoen. “Omdat ik altijd alles won.” Daar kan zij ook niets aan doen, ze heeft er nou eenmaal veel talent voor. En nu ze als covergirl op de voorkant van de Soelaas gestaan heeft, is het tijd om haar horizon te verleggen. “Maar ik ben nooit naast mijn schoenen gaan lopen hoor.” Het liefst zou ze naar het buitenland emigreren. Dat was jaren geleden ook al eens het plan geweest, maar een onbetrouwbaar vriendje gooide op het laatste moment roet in het eten. Griekenland en Spanje staan bovenaan het lijstje van bestemmingen. Al zou elk land eigenlijk prima zijn. “Ik wil alleen niet naar China, daar is het al te vol.”

“Je hebt meteen een stempel. Alleen omdat je eruitziet als een junkie.”

Soapserie

Bewoners en begeleiders komen tijdens het interview om de beurt langs om een praatje te maken. Allemaal worden ze getrakteerd op een toffee. Voordat ze uit de opvang vertrekt, wil Angela eigenlijk nog een soapserie opnemen over haar leven in Leidsche Maan. Werktitel: “De Floddertokkies.” Twee bewoners grinniken. Ze heeft haar gevoel voor humor altijd behouden. “Hoeveel verdriet ik ook heb, ik kan mensen altijd laten lachen.” En verdriet heeft ze vaak, vertelt ze. Verslaving heeft veel kapot gemaakt. “Ik zeg altijd: het kan de beste mensen overkomen.” Helaas beseft niet iedereen dat. Als ze boodschappen doet, behandelen supermarktmanagers haar soms met argwaan. Dokters nemen haar lichamelijke klachten vaak niet serieus. Ze fronst haar wenkbrauwen. “Je hebt meteen een stempel. Alleen omdat je eruitziet als een junkie.” Wat dat betreft kunnen mensen nog veel van dieren leren. “Die houden tenminste van je – wie je ook bent.”