Zelfstandigheidstraining Enkeltje Zelfstandig

Zorgaanbod
Beschermd wonen
Beschrijving
Beschermd wonen voor jongeren en jongvolwassenen
Product
Vast en Verder
Gemeente
Utrecht
Plaatsen:
20
Aanmelden

Aanmelden kan via het Bureau Trajectmanagement (BTM). Het BTM is op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 16.30 uur op 088 - 890 79 00. Ook kunt u hier terecht voor inhoudelijke vragen over de zorg die wij leveren, financiering en de actuele wachttijden.

cloud_download Aanmeldformulier volwassenen (docx) cloud_download Aanmeldformulier Jeugd (docx)
Toon meer
Zelfstandigheidstraining Enkeltje Zelfstandig />
								<div class=
location_on
Kanaalweg 96
3533 HH Utrecht
phone

Informatie & kenmerken

Vast en Verder is een woontrainingsprogramma voor jongeren en jongvolwassenen die dak- en thuisloos zijn geweest. Zij zijn met justitie in aanraking geweest of dreigen dit te komen. Veel van de deelnemers hebben psychiatrische problemen en een verslaving. Binnen het programma van Vast en Verder wonen zij één tot twee jaar intern. In deze tijd leren ze onder andere sociale vaardigheden, woonvaardigheden en omgaan met verslavingsproblemen en schulden. We zoeken samen ook naar passende dagbesteding, zoals school of werk.

accessibility
Doelgroep
Jongeren
outlined_flag
Indicatie
Wfz
Jw
Wmo
access_time
24-uursbegeleiding
single_bed
Leefsituatie
Eigen kamer
directions_bus
OV-locatie op loopafstand

Specificaties

Kamertraining voor jongeren tussen 16-25 jaar

In Utrecht wordt door het Leger des Heils zelfstandigheidstraining geboden. Het gaat om jongeren van 16 tot 25 jaar die willen doorgroeien naar zelfstandigheid, maar waarbij dit vanuit hun huidige leefomgeving (tijdelijk) niet mogelijk is.

De problematiek van de jongeren is meervoudig en complex. Er is altijd sprake van problemen op verschillende leefgebieden, waardoor de ontwikkeling van de jongeren ernstig belemmerd wordt of stagneert.

Vraaggericht

We werken vraaggericht samen met de jongere d.m.v. een oplossingsgerichte en toekomstgerichte aanpak. Hierbij is natuurlijk aandacht voor de specifieke achtergrond, herkomst en netwerk van de jongere. De hulpverlening wordt fasegewijs geboden en op maat afgestemd op individuele behoeftes van de jongere. Het uitgangspunt voor de duur van een traject is zo snel als mogelijk en zo intensief als nodig. Gemiddeld duurt een traject 1,5 jaar.

Begeleiding

De zelfstandigheidstraining biedt nieuwe kansen aan jongeren. Elke jongere wordt begeleid door een mentor. De jongere stelt samen met de mentor een individueel plan op dat op vaste momenten wordt geëvalueerd. Bij het opstellen en gedurende het traject bijstellen van dit plan zijn de mogelijkheden en wensen van de jongere leidend. Naast de psycho-sociale hulp wordt de jongere begeleid bij zaken als woonvaardigheden, dagstructuur, opleiding en werk, het opbouwen van een eigen sociaal netwerk en het goed functioneren binnen de maatschappelijke omgeving.

Werkwijze Enkeltje Zelfstandig

Jongeren worden intensief begeleid naar zelfstandigheid. Binnen Enkeltje Zelfstandig wordt met de jongere gewerkt aan zelfsturingsvaardigheden. Hiervoor is inzicht in eigen gedrag nodig en motivatie om hierin samen te werken. De interventie bestaat uit verschillende fasen, met een opbouw waarbij in toenemende mate naar zelfstandigheid en bijbehorende verantwoordelijkheden wordt toegewerkt. Ook is er bij Enkeltje Zelfstandig is de mogelijkheid om door te stromen naar een vervolgfase waarbij geen 24-uurs opvang meer nodig is, namelijk de Riouwstraat. Hier kunnen 2 jongeren wonen.

Wonen

Enkeltje Zelfstandig biedt plek aan 20 jongeren. Iedere jongere heeft een eigen kamer. De jongere mag deze kamer naar eigen wens inrichten. Daarnaast is er een gezamenlijke keuken en woonkamer. In deze ruimtes is het mogelijk om zelfstandig te koken en elkaar te ontmoeten. De gezamenlijke woonruimte heeft een aangrenzende tuin. Hier is voldoende plek voor ontspanning en ruimte om buiten te zitten.

Locatie

Enkeltje Zelfstandig ligt in de centrale wijk Oog en Al in Utrecht. De woonplek is gevestigd in een omgeving met nieuwbouw, bestaande bouw en veel geschiedenis. In de omgeving is plaats voor rust, maar ook plek om onderdeel te zijn van de maatschappij. Het centrum en station Utrecht Centraal zijn op 10 minuten per fiets bereikbaar.

 ➞ Kom jij ons team versterken? Check onze vacatures!

'Of ik maak er een eind aan, of ik loop hier weg'

'Of ik maak er een eind aan, of ik loop hier weg'

17 augustus 2022 •
Benjamin Vorm komt uit een diep en eenzaam dal, maar vecht zich een weg omhoog. De kamertraining bij Enkeltje Zelfstandig in Utrecht geeft hem het nodige...