Domus Hirundo

Zorgaanbod
Beschermd wonen
Beschrijving
Beschermd wonen voor mensen met een verslaving en psychiatrische problematiek
Product
Domus
Gemeente
Amersfoort
Aanmelden

Aanmelden kan via het Bureau Trajectmanagement (BTM). Het BTM is op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 16.30 uur op 088 - 890 79 00. Ook kunt u hier terecht voor inhoudelijke vragen over de zorg die wij leveren, financiering en de actuele wachttijden.

cloud_download Aanmeldformulier (docx)
Toon meer
Domus Hirundo />
								<div class=
location_on
De Sneeuwuil 1
3815 XS Amersfoort
phone

Informatie & kenmerken

Domus is een 24-uurs voorziening voor mensen die langdurig verslaafd zijn. Vaak spelen psychiatrische problemen ook mee. Ze hebben schulden, geen vaste woonplek, geen werk of dagbesteding en geen sociaal netwerk. Meestal hebben ze ook een relatie met justitie. In een Domus vinden bewoners rust en stabiliteit, omdat ze niet meer op straat hoeven te (over)leven. Soms leidt dit tot minder gebruik van middelen. Samen met de deelnemer gaan we aan de slag om problemen op te lossen en een passende dagbesteding te vinden.

accessibility
Doelgroep
Volwassenen
outlined_flag
Indicatie
Wfz
Wlz
Wmo
access_time
24-uursbegeleiding
single_bed
Leefsituatie
Eigen kamer
Eigen sanitair
liquor
Middelengebruik toegestaan
directions_bus
OV-locatie op loopafstand

Specificaties

Beschermd wonen voor mensen met verslavingsproblematiek

Hirundo is een 24-uurs beschermde woonvorm voor zowel mannen als vrouwen die kampen met een (hard)drugs en/of alcoholverslaving. Verslaving is bij deze mensen allesoverheersend waardoor zij in de maatschappij problemen ervaren en vaak dakloos raken. Bij Hirundo willen we weer werken naar herstel en kijken naar de krachten en mogelijkheden van onze deelnemers om zo hun gewenste doelen zoveel mogelijk te behalen. Middelengebruik is, op de eigen kamer, gedoogd. 

Hirundo werkt met twee fases, namelijk groepswonen en eigen appartementen. Bij het groepswonen is er 24-uursbegeleiding aanwezig. Bewoners kunnen naar de begeleiding toe voor vragen, hulp met het bellen naar instanties, meegaan naar afspraken buiten de deur e.d. Elke deelnemer start op het groepswonen en heeft vervolgens de mogelijkheid om door te stromen naar één van de tien appartementen. Vanuit hier is het doel om door te stromen naar een zelfstandige woonvorm. 

Begeleiding op Hirundo

Deelnemers hebben een persoonlijk begeleider met wie zij, middels de herstelgerichte methode, toewerken naar de realisatie van haalbare wensen en doelen. Daarbij werken wij vanuit de krachten en mogelijkheden van de deelnemer en voeren bewoners regie binnen hun eigen traject. Eén van de onderdelen van herstelgericht werken is werk en dagbesteding. Middels een werkcoach proberen we iedere bewoner een dagbesteding aan te bieden, passend bij het werkverleden, interesse en werkomgeving. Dit kan bij zowel 50|50 als bij een andere organisatie in de gemeente Amersfoort. Daarnaast wordt er intensief samengewerkt met collega-hulpverleners op het gebied van verslavingszorg, psychiatrie en financiën. 

Werk en dagbesteding

Bij Hirundo word je niet alleen begeleid in wonen, maar ook in het invullen van je dag. Samen met de werkcoach wordt er gekeken naar wat de deelnemer leuk vindt om te doen en een plan opgesteld. 
Hirundo vindt dagbesteding belangrijk, omdat een dag- en nachtritme de mens goed doet. Overdag lekker werken en ‘s nachts voldaan in slaap vallen. Je ontmoet andere mensen, leert nieuwe vaardigheden en krijgt weer een andere kijk op de toekomst. Binnen het Leger des Heils zijn diverse mogelijkheden voor dagbesteding, maar ook buiten het Leger des Heils zijn er diverse mogelijkheden. Op het moment dat de deelnemer (weer) een betaalde baan wil hebben, kijken we of dit te realiseren is. 

Faciliteiten

Elke bewoner beschikt over een eigen gemeubileerde woon/slaapkamer met toilet, douche en tv/internetaansluiting. 

 ➞ Kom jij ons team versterken? Check onze vacatures!

 ➞ Een inkijkje krijgen bij Domus Hirundo? Blader hier door de verhalen van onze bewoners.