In 6 stappen een goed doel in uw testament
Er zijn verschillende manieren waarop u kunt nalaten aan een dierbare of aan een goed doel.
Wilt u (een deel van) uw erfenis nalaten aan een goed doel? Hier vertellen we hoe u in 6 stappen een goed doel in uw testament opneemt.
Stap 1 – Welke vorm van nalaten past bij u?
U kunt nalaten aan uw dierbaren en/of aan een goed doel op verschillende manieren.
- Legataris – Een vast geldbedrag, een onroerend goed of bijvoorbeeld kunst nalaten aan een goed doel? Kies dan voor een legataris. Het goede doel ontvangt het legaat en heeft geen enkele inzage in de verdere omvang van uw nalatenschap.
- Erfgenaam – Als u een percentage van uw erfenis wilt nalaten aan het Leger des Heils benoem ons dan als (mede) erfgenaam. Als goed doel ontvangen wij dan een percentage van de erfenis. Wij ontvangen (bij acceptatie van de erfenis) zowel de baten als de schulden van de nalatenschap.
Stap 2 – Kies een executeur
Hoewel het niet verplicht is, is het wel verstandig een executeur in uw testament te benoemen. Deze persoon wikkelt na je overlijden de nalatenschap af. Hij of zij regelt dat uw wensen worden uitgevoerd. Daarbij regelt hij/zij ook praktische zaken: het stopzetten van abonnementen, verzekeringen, huur, etc.
Vraag de persoon die u wilt aanwijzen als executeur vooraf of deze de taken wil uitvoeren. Wanneer u het Leger des Heils als (mede) erfgenaam benoemt dan kunnen wij ook als executeur optreden.
Stap 3 – Vind een notaris en leg uw wensen vast in een testament
Een notaris kunt u eenvoudig vinden op onze service pagina – Vind een notaris
De notaris zal adviseren welke vorm van nalaten bij ju past. Wilt u nalaten aan iemand anders dan uw wettelijke erfgenamen? Dan is het noodzakelijk een testament op te maken. In het testament leg je de wensen vast. Een eigen handgeschreven verklaring is niet voldoende om dit soort geldzaken te regelen.
Online testament
Er is wel een tussenvorm waarbij u zelf online uw testament opmaakt. Dit online testament wordt daarna nog wel door een notaris gecontroleerd. U vindt deze service hier. Dit is doorgaans een goedkopere vorm om een testament op te stellen.
Stap 4 - Ontwerptekst van uw testament
Nadat de notaris uw wensen heeft besproken stelt deze een ontwerptekst op. U ontvangt deze ontwerptekst van uw testament samen met een toelichting. Het is zaak om deze goed door te nemen.
Stap 5 – Formele ondertekening van uw testament
Wanneer de ontwerptekst akkoord is maakt u een vervolgafspraak met de notaris. In deze afspraak neemt u samen de tekst door en geeft de notaris een toelichting. Als alles naar wens is ondertekent u het testament. De notaris doet dat ook. U ontvangt zelf een kopie. De notaris bewaart het originele testament. Bovendien registreert hij dit bij het Centrale Testamentregister in Den Haag. Zo is uw testament altijd vindbaar na overlijden.
Stap 6 – Informeer ons
Heeft u besloten om het Leger des Heils op te nemen in uw testament? Dan zijn wij u zeer dankbaar en bent u ons dierbaar. We willen u vragen dit dan ook aan ons te laten weten.
Dat is niet verplicht. Maar het stelt ons in staat om u te bedanken en op de hoogte te houden. Indien u dat wenst sturen we u dan periodiek informatie over de impact van nalatenschappen op ons werk.