Voor veel mensen is het dé droom: een succesvol bedrijf en tienduizenden volgers. Laurentine van Landeghem (32) leefde die droom. De wereld lag aan haar voeten, en toch was ze niet gelukkig. Pas toen ze Jezus leerde kennen, vond ze de rust waar ze zo naar zocht.
Als jong meisje is de Belgische Laurentine al veel bezig met mode. Tijdens haar studie Communicatie begint ze een eigen blog waarop ze outfits deelt. Haar creativiteit stopt ze in het maken en aanpassen van kledingstukken: “Van een lange broek maakte ik een korte broek, ik verfde T-shirts en zette overal studs op. Dat deelde ik op mijn Facebook-pagina.” Haar werk valt in de smaak en al snel willen mensen haar kleding en accessoires kopen.
Laurentine denkt groots en wil een winkel openen. “Ergens in een boerendorp vond ik een pandje. Daar verkocht ik alles wat ik zelf maakte, samen met allerlei spullen die ik inkocht, zoals sieraden, tassen en sjaaltjes. Ik zette alles op social media en nam mijn volgers mee in wat ik deed. Dat was best uniek in die tijd.”
Modeshows
De jonge Laurentine stopt met haar studie en focust zich op het opbouwen van haar eigen merk ‘Clouds of Fashion’. Op haar twintigste opent ze een winkel in Antwerpen. Het blijkt opnieuw een groot succes: “Vanuit heel België kwamen mensen naar mijn winkel, omdat ze erover gelezen hadden op social media.” Ze opent in de jaren die volgen nog drie winkels en een webshop, schrijft een boek over haar ondernemersverhaal en organiseert grote modeshows. “Heel bekend België was daar.”
‘Er zat altijd een bepaalde onrust in mij, een leegte die ik niet gevuld kreeg’
Altijd meer
Ze lijkt het helemaal voor elkaar te hebben. Toch voelt Laurentine altijd de drang naar meer. “Na een succes kon ik wel even genieten, maar al snel was ik weer met het volgende bezig. Ik ging over al mijn grenzen heen.” Als de gedreven onderneemster vlak voor de opening van haar vierde winkel haar neus breekt, moet ze verplicht rust houden. Ineens is er tijd om na te denken. “Het gevoel dat ik al een tijdje had, kwam heel duidelijk naar boven: Waarom ben ik niet gelukkig? Waarom heb ik geen plezier meer in wat ik doe? Waarom voel ik mij zo neerslachtig? Durf ik afstand te nemen van mijn bedrijf?” Ze beseft dat ze in een burn-out zit en besluit dat het zo niet verder kan. “De angst om mezelf te verliezen was altijd nog groter dan de angst om al het andere te verliezen.” Uiteindelijk verkoopt ze haar merk en sluit ze haar fysieke winkels.
Reizen
Nu ze vrij is van alle verantwoordelijkheden, besluit ze te gaan reizen. Op het Indonesische eiland Bali begint haar zoektocht naar zelfontwikkeling en spiritualiteit. Ze gaat aan de slag met yoga, sporten en coaching, maar dat lege gevoel blijft. “Ik ging van hele grote hoogtepunten naar hele lage dieptepunten. Het ene moment was ik overtuigd dat ik het geluk gevonden had, een week later lag ik te huilen in mijn bed. Er zat altijd een bepaalde onrust in mij, een leegte die ik niet gevuld kreeg. Nu zie ik dat God daar bij mij de ingang vond: ik had alles, maar ik was niet gelukkig. En dan ga je vragen stellen.”
‘Ik ging op mijn knieën en bad: ‘Jezus, als U bestaat, toon het mij dan’
Zoektocht naar rust
Ze verhuist naar Málaga, opnieuw op zoek naar rust en zingeving. Daar op een berg, in een groot huis met zwembad en een gesponsorde auto voor de deur, breekt het leven Laurentine op. Dat gelukkige gevoel dat ze zo nastreeft, blijft opnieuw uit. “Ik wist me geen raad meer. Als dit het leven was, wilde ik er liever niet meer zijn.”
Via social media hoort Laurentine in die periode over Jezus. “Uit pure wanhoop ben ik op mijn knieën gegaan en heb ik tot Hem gebeden: ‘Jezus, als U bestaat, toon het mij dan. Er kwam een bepaalde rust over mij heen die ik nog niet eerder ervaren had. Het constant zoeken stopte.”
Vanaf dat moment heeft Laurentine het gevoel dat God met haar aan het werk gaat. Ze bestudeert de Bijbel, bidt en raakt in contact met andere christenen. “In de Bijbel vond ik antwoorden op mijn vragen. Steeds meer kwam het besef: ik ben een kind van God! Ik hoef niet continu te streven naar meer en beter. Want als ik een kind van God ben, dan ben ik genoeg, in Hem. Ineens leek het leven heel simpel.”
Na haar bekering besluit Laurentine offline te gaan, waardoor haar bron van inkomsten wegvalt. Ze vertrekt naar Amsterdam en gaat op zoek naar een ‘gewone’ baan. “Het leven was goed. God was goed, Jezus was voor mij gestorven en niks anders was nog belangrijker.”
Online evangelist
Inmiddels is ze weer actief op social media, maar nu gebruikt ze haar kanalen om over Jezus te vertellen. “Ik ben eigenlijk online evangelist. Grappig om dat zo te zeggen”, lacht ze. “Ik heb ontdekt dat je uit allerlei dingen hoop kunt putten, maar dat dit allemaal tijdelijk en vergankelijk is. Jezus is de enige bron van hoop, Hij is de waarheid. Alles kan je afgenomen worden: je geld, je succes, je bezit. Maar de liefde van Jezus kan niemand van je afpakken. Dat betekent niet dat het nooit tegenzit. Maar mijn geloof geeft mijn leven een bepaald perspectief dat de wereld niet geven kan.”
‘Mijn geloof geeft mijn leven perspectief’
Online community
Vanuit haar ervaringen heeft ze als missionair werker bij het Leger des Heils, samen met Laura Alberts, het platform Reality Check opgezet: een online community waar jongvolwassenen de ups en downs van het leven met elkaar kunnen delen. Verder werkt Laurentine aan een nieuw boek. In een wereld waarin al het geluk maakbaar lijkt, wil ze een tegengeluid laten horen: “We zijn nog nooit zoveel bezig geweest met zelfontwikkeling, mentaal welzijn en spiritualiteit, maar we zijn ook nog nooit zo ongelukkig geweest. Volgens mij komt dat doordat we van God zijn losgeraakt en omdat we de leugens van de wereld zijn gaan geloven.”
Haar leven is de afgelopen jaren totaal veranderd en toch merkt ze dat ze ook in deze nieuwe rol dicht bij zichzelf mag blijven. “Ik dacht dat ik offline moest gaan en nederig moest leven, weg van het podium en weg van social media. Maar God gebruikt mijn talenten op een andere manier. Hij keert alles om ten goede. De zanger Typhoon beschrijft het zo mooi: ‘Ik was verslaafd aan het zoeken, ben het denk ik nooit geweest. Maar vandaag met een kroon op mijn hoofd, ik leef.’”
