Sokken voor, én door de allerarmsten

De Social Sock Factory produceert sokken voor dak- en thuisloze mensen

Nieuws 26 mei 2023

Van alle kledingstukken worden sokken het minst gedoneerd. Om ervoor te zorgen dat dak- en thuisloze mensen in Nederland toch warme voeten hebben, gaat op 22 september 2023 de Social Sock Factory van start. Daar worden sokken gemaakt door én voor mensen die op straat leven. De Social Sock Factory is een initiatief van Goods! en wordt mede mogelijk gemaakt door het Leger des Heils in Den Haag.

Kunstenaars

Goods! ontwerpt sokken samen met kunstenaars die dakloos of verslaafd zijn geweest of psychische problemen hebben. Zij ontwerpen de sokkencollectie van Goods! Voor elk verkocht paar doneert Goods! een paar sokken aan de hulpverlening voor dak- en thuisloze mensen. Deze donatiesokken worden vanaf september gemaakt in de Social Sock Factory.

Eigenwaarde

De Social Sock Factory bevindt zich in het 50|50 Workcenter van het Leger des Heils in Den Haag. Mensen die op straat hebben geleefd, of om andere redenen afstand hebben tot de arbeidsmarkt, kunnen hier weer aan het werk. Ze doen werkervaring op en bouwen aan eigenwaarde en zelfvertrouwen om weer mee te kunnen doen in de maatschappij.

Prullenbak

In Nederland zijn ongeveer 60.000 mensen afhankelijk van gedoneerde kleding. Sokken worden bijna niet ingeleverd: ze zijn versleten, kapot of incompleet, en belanden in de prullenbak. Er is dus een groot tekort. Goods! en het Leger des Heils lossen dit tekort op samen met mensen uit de doelgroep. De sokken van de Social Sock Factory komen allemaal terecht bij dak- en thuisloze mensen.