In schilderen kan Kees zijn gevoel kwijt

‘Het workcenter stond vol met mijn doeken die nu worden geëxposeerd'.

Beeld: Jeannette de Groot
Nieuws 02 februari 2024 Tekst: Annouk Postma | Leger des Heils Noordoost / Beeld: Jeannette de Groot

Kees van Olst schildert al zeventien jaar, het liefst vijf dagen in de week. Zijn werk is een mix tussen realistisch, symbolisch en abstract. ‘Ik schilder wat mij aanspreekt. Natuur, kleurrijk, patronen. Ik hoop de blijdschap die ik ervaar over te brengen bij de mensen die mijn schilderijen zien’.

Kees’ interesse voor schilderen ontstond tijdens een workshop schilderen bij het 50|50 Workcenter van het Leger des Heils in Zwolle. ‘Dat ik ooit bij het Leger des Heils zou belanden, had ik vroeger niet gedacht' vertelt hij als we een kopje koffie drinken bij Brasserie In de Bank. 'Als je iets niet kent heb je er toch snel een oordeel over. Al die verwarde mensen bij het Leger des Heils, dacht ik dan’. 

Kees groeide op in Zwolle. Later verhuisde hij voor de liefde naar Noord-Brabant. Nadat zijn relatie uitging woonde hij uit nood een half jaar bij zijn ouders. Toen dat niet meer ging is Kees bij een beschermd-wonen locatie van het Leger des Heils komen te wonen. Kees voelde zich een lange tijd thuisloos. 'In schilderen kan ik mijn gevoel kwijt,' vertelt hij. 'Ik voel me thuis in mijn werken. Het is de vreugde die ik eraan beleef. Ik hoop de blijdschap over te brengen'.

'Van iedere tekening en schilderij leer ik iets'

Nu woont Kees al een aantal jaren in een eigen woning, maar schilderen doet hij nog steeds bij het 50|50 Workcenter. In de hoek van het atelier staat zijn bureau, bezaaid met verftubes en kwasten. ‘Dit is mijn domein’ zegt hij als we voor zijn werktafel staan.

Bij het Leger des Heils worden verschillende vormen van dagbesteding aangeboden bij de 50|50 Workcenters. Na een workshop schilderen heeft Kees het penseel niet meer losgelaten. ‘Je steekt veel op van zeventien jaar schilderen. Ik leer autodidactisch, dus mijzelf ontwikkelen. Van iedere tekening en ieder schilderij leer ik iets'.

Kunstexposities

De blijdschap in Kees’ schilderijen spreekt meer mensen aan. Regelmatig verkoopt hij een schilderij. Zijn werk is sinds januari 2024 te zien bij Sauna Swoll en in de maand februari bij de kunstexpositie Van Buiten naar Binnen in Leeuwarden. ‘Het Workcenter stond vol met mijn doeken, maar veel werken worden nu geëxposeerd. Ik moet blijven schilderen,’ zegt Kees met een glimlach, ‘want het verkoopt'.

Expositie ‘Van buiten naar binnen’ 
Het werk van Kees is in februari te zien in de expositie ‘Van buiten naar binnen’ in Leeuwarden. De expositie laat het werk zien van zeven (voormalig) dak- en thuislozen die in hun kunstwerken een ervaring delen over leven buiten de samenleving. Die van buiten naar binnen kijken. De kunst-expositie is te zien bij museum Obe in Leeuwarden van 3 tot en met 26 februari 2024.  
Kijk voor meer informatie op: www.vanbuiten-naarbinnen.nl

Sauna Swoll 
Het Zwolse familiebedrijf Sauna Swoll wil haar gasten inspireren en verblijden met de schilderijen van Kees. Van januari tot mei kunnen bezoekers van de sauna de schilderijen bekijken.