Kunst tegen eenzaamheid

In je eentje loop je vast

Kunst tegen eenzaamheid

Buurtwerk

Het lijkt een soort grote rolstoelspin, die door de buurten van Rotterdam kruipt. De spin is in werkelijkheid een kunstproject van kunstenaar Jelle Korevaar. Hij ontwikkelde dit kunstwerk in samenwerking met het Leger des Heils, en trok ermee langs alle buurtsteunpunten van het Leger in Rotterdam.

Het doel van het werk is om een gesprek over eenzaamheid te starten met mensen in de buurt. Dat is ook het doel van de buurtsteunpunten. De huiskamers verbinden mensen van allerlei achtergronden en leeftijden aan elkaar door middel van activiteiten, maaltijden en trainingen. Zodat we niet alleen zelfredzaam worden, maar ook ‘samenredzaam’.

Eenzaamheid komt onder de gehele bevolking voor. Het kunstwerk vertaalt dit gevoel naar een installatie waar je in kunt plaatsnemen en waarmee je hortend en stotend ‘op reis’ kunt. Dit staat symbool voor je levensreis. Aan de achterzijde bevinden zich verschillende tandwielen die draaien terwijl de machine ‘reist’. Maar door de beweging van de machine schieten deze tandwielen onverwachts uit het systeem, en stopt de installatie met lopen. Gaat degene die op de machine zit het zelf repareren? Vraagt hij misschien hulp van een omstander? En hoe voelt het eigenlijk om iemand nodig te hebben? Deze vragen worden besproken wanneer een buurtbewoner in de installatie stapt en de ervaring ondergaat.

Hier staat ingevoegde content uit een sociaal media netwerk. Om deze content te zien, hebben we je akkoord nodig voor marketing cookies.
Klik hier om toestemming te geven.

Meer weten over het werk van Jelle Korevaar