'Ik ben een ander mens geworden'

Netwerkbegeleiding voor Amsterdammers die op de wachtlijst staan

Nieuws 24 juni 2022

In Amsterdam zijn er lange wachtlijsten voor een plek in de maatschappelijke opvang of beschermd wonen. Daarom bieden wij samen met andere zorgaanbieders 'netwerkbegeleiding' aan Amsterdammers die op de wachtlijst staan. Youssef (58) is een van hen. Dankzij de inzet van zijn stedelijk netwerkondersteuner Thepola is er enorm veel veranderd in zijn leven.

Youssef is afkomstig uit Marokko en is nu zo’n 15 jaar in Nederland. Zijn leven in Nederland loopt niet zoals hij gehoopt had. Zijn huwelijk strandt en het contact met zijn ex-vrouw - de moeder van zijn twee kinderen- verloopt moeizaam. Youssef raakt verslaafd aan heroïne. Hij heeft geen werk mede doordat hij kampt met flinke gezondheidsproblemen. Vijf jaar lang is hij dakloos. Doordat hij  weinig Nederlands spreekt kan Youssef zich moeilijk redden in de wereld van papieren en aanvragen. Vanuit zijn trots vindt hij het ook lastig om zelf om hulp te vragen.

Herstel van contacten

Via de wachtlijst van de Centrale Toegang van de GGD komt Youssef bij Thepola terecht. Als stedelijk netwerkondersteuner probeert zij een goede woonplek in de maatschappelijke opvang voor Youssef te vinden. Daarnaast helpt ze Youssef bij het herstellen van belangrijke contacten in zijn netwerk. Youssef heeft familieleden die hem in zijn moeilijke tijd geholpen hebben. Twee broers boden hem afwisselend onderdak en ook van een neef ontving hij veel steun. De keerzijde daarvan was dat dit een enorme wissel trok op de privélevens van de familie. Dat ging wringen met als gevolg dat de relaties verstoord werden.

'Ik hoop met heel mijn hart dat er nog meer mensen bestaan zoals zij'

'Een eigen plek'

Youssefs grootste droom was om een eigen plek te hebben waar hij zijn kinderen kan ontvangen. In oktober 2021 komt het geweldige bericht dat er een plek voor Youssef is bij de organisatie PerMens. Huilend van geluk belt hij Thepola op, zo blij is hij met deze eigen kamer met zelfs een heerlijk balkonnetje. Thepola kan er nog ontroerd door raken, zo mooi was dat moment.

De contacten met Youssefs broers en neef zijn weer genormaliseerd en zij hebben geregeld contact met elkaar. Ze zijn blij dat hij nu een eigen plek heeft met passende begeleiding. Youssef is zelf ook maar wat trots op hoe zijn leven er nu uitziet. De hulp van Thepola heeft van hem een ander mens gemaakt geeft hij aan.

“Ik hoop met heel mijn hart dat er nog meer mensen bestaan zoals zij. Ik ben een ander mens geworden, niet meer verslaafd en met een toekomst voor me. Ik ben trots op mezelf dat ik ben afgekickt. Er zijn mensen om me heen die om mij geven en ik ben heel erg blij met de eigen plek die ik nu heb. Ik probeer als vrijwilliger te helpen bij het koken. Ik ben zo dankbaar dat ik hulp gekregen heb en voel me nu een gelukkig mens”.

'Er zijn mensen om me heen die om mij geven'

Over stedelijke netwerkondersteuning

Stedelijke netwerkondersteuning is een initiatief van HVO-Querido, perMens, Cordaan en Leger des Heils in opdracht van de gemeente Amsterdam. De insteek van netwerkondersteuning is om de relaties en leefwereld van Amsterdammers (die op de wachtlijst staan) te versterken, bekrachtigen en eventueel uit te breiden. Want wanneer het omringend netwerk iets kan bieden bij een probleem, is het geen probleem meer.