'Intens genieten van mijn werk'

Martiene Huigen, ambulant hulpverlener

Nieuws 12 juli 2023

Martiene Huigen werkt als ambulant hulpverlener in de Gooi- en Vechtstreek. "In mijn werk houd ik me onder andere veel bezig met complexe echtscheidingen. Dat is intensief, maar ook heel boeiend en uitdagend. Vaak zijn beide ouders erg beschadigd in de relatie waardoor ze totaal geen vertrouwen meer in de ander hebben. Het conflict staat voorop, dit uit zich vaak in veel rechtszaken. De kinderen raken buiten beeld. Soms willen kinderen geen contact meer met een van de ouders, wat weer nieuwe pijn oplevert.

Ik begin met onderzoeken wat er nu precies aan de hand is. Wat is de kwestie, wat maakt dat dit conflict zo vastzit? Vaak moeten we terug naar de pijn die onder al die ruzie zit; bijvoorbeeld afwijzing in de relatie of blauwe plekken die ouders al in hun jeugd hebben opgelopen. Hierbij speelt de hechtingsstijl van ouders ook een belangrijke rol. Gaandeweg leer ik beide ouders begrijpen en zie ik naast hun pijn ook waar hun kracht ligt.

Het mooie is dat ik tijdens de onderzoeksfase een band met beide ouders opbouw, waardoor de latere bemiddelingsgesprekken veel beter lopen dan als je ouders ‘koud’ voor je krijgt via de rechtbank. Als het contact tussen ouder en kind weer hersteld wordt, weet ik waarvoor ik dit werk doe. Of als ex-partners elkaar weer als ouders gaan zien en niet meer als vijanden. Dat betekent zó veel voor kinderen.

Na 22 jaar kan ik nog altijd intens van mijn werk bij het Leger des Heils genieten. Ik kan me er beroepsmatig uitstekend ontwikkelen en ook het uitgangspunt ‘doen wat we geloven’ spreekt mij aan. Mijn band met collega’s is daarnaast een belangrijke bron van werkplezier. Je neemt jezelf mee in dit werk en dat voel je. Het raakt mij bijvoorbeeld erg als kinderen zo in de knel zitten dat ze gedwongen worden een keuze te maken en daardoor een van beide ouders niet meer willen zien. Dit is een heel ingewikkeld proces waarin ik mij weleens machteloos voel. Het helpt enorm dat ik dit kan delen met collega's en daardoor weer helder krijg wat mijn verantwoordelijkheid is en wat die van de ander."