De buurthuiskamer: een plek voor jong en oud

Buurtwerk Tekst: Charlotte van Egmond / Beeld: Erik Buis

Begin 2023 is een uniek concept van het Leger des Heils werkelijkheid geworden in Schiedam. Voor het eerst is hier een ReShare store en een buurthuiskamer gecombineerd. Bezoekers kunnen mooie kleding kopen voor een eerlijke prijs, elkaar ontmoeten en ontspannen. In het gebouw is ook een kleine kringloopwinkel, een plantenasiel en een activiteitencentrum. Een plek waar iedereen welkom is en jong en oud elkaar ontmoet. 

Buurtbewoner Shani: "Mijn buurvrouw nam mij mee naar deze buurthuiskamer. Ik vond het hier gelijk leuk en warm. Er zijn veel ouderen, maar ook voor  jongeren is een fijne hangplek gecreëerd. Ik kan goed overweg met ouderen. Ik geniet van hun verhalen over vroeger. Zij zijn een lichtpuntje voor mij en ik voor hen. In de coronajaren is veel wegbezuinigd. Hier kunnen we elkaar als buurtbewoners door moeilijke tijden helpen. Nu mijn buurvrouw hier aan  het koken is, haal ik straks haar jongste dochter van de kinderopvang. Ik heb niet veel, maar als ik iets kan geven, doe ik dat. Soms breng ik tassen met  kinderkleding en speelgoed mee, dat kunnen anderen weer goed gebruiken. In deze wijk voel ik me buitenlands; daarom is het zo mooi dat hier verschillende culturen samenkomen. Hier zijn mensen niet veroordelend. Een plek als deze maakt het leven zoveel leuker."

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Buurtbewoner Bep: "Of ik meeging naar het Leger, vroeg mijn vriendin. Doe me een lol, dacht ik eerst. Wat ik niet ken, daar kom ik niet graag. Ik ben niet zo vrij. Toch ben ik meegegaan. Op dinsdag en woensdag drinken we hier koffie en doen we spelletjes. Zoals een kaartspel met vragen over Schiedam, of over  iets waar je een hekel aan hebt. Het is hier stikgezellig. Af en toe komt er zomaar iemand bij je zitten en maken we een lolletje. Ik vertel veel over vroeger. Zoals over die keer dat ik in de oorlog bedelde om wat eten en een beschimmelde boterham kreeg. Mijn vader was zo boos, dat hij de boterham in het gezicht van de gever smeet. Mijn man overleed vijftien jaar geleden en met twee van mijn drie kinderen heb ik geen contact meer. De derde woont helaas wat verder weg. Daarom vind ik het zo fijn om hier te komen. Gelukkig staan mijn vriendinnen altijd voor me klaar.''

''Het is hier stikgezellig''