Buurthuiskamer Bij Bosshardt, een weg naar perspectief

Adventsverhalen deel 1

Buurtwerk Beeld: Dirk (links) en Jan (rechts) tijdens het klaverjassen.

In de Adventstijd delen we verhalen met je over perspectief, hoop en herstel. We beginnen op Bij Bosshardt in Haarlem, een plek van en door de buurt. Iedereen is welkom, wordt gezien en hoort erbij.


Dirk liep bij de GGZ, waar zijn activiteitenbegeleidster vrijwilligerswerk voor hem vond bij een instelling. Maar hij was daar niet gelukkig. “De mensen op die plek hadden allemaal dezelfde problemen als ik,” legt hij uit. Dirk wilde niet in dat patroon blijven en zocht iets positiefs in zijn leven. Zo kwam hij via een kennis op Bij Bosshardt terecht waar hij weer perspectief vond. 

Elkaar ontmoeten

Inmiddels werkt Dirk afwisselend vier of vijf dagen per week op de locatie en is hij zelf ook een trouwe bezoeker. “Het gaat mij om het sociale gebeuren, elkaar ontmoeten. In de loop van de tijd heb ik mijn verhaal verteld en ik maak deel uit van de groep,” zegt hij.

Om een locatie als Bij Bosshardt draaiende te houden, zijn mensen als Dirk onmisbaar. Mede dankzij hem kunnen bezoekers bijvoorbeeld samen eten. De behoefte hieraan is zo groot dat er op de woensdagen zelfs ‘in ploegen’ gegeten wordt. Dankzij Dirk is de locatie zondag nu ook open voor de gezamenlijke maaltijden.

Voldoening

Dirk helpt trouw met de afwas en bezorgt maaltijden bij mensen die wegens omstandigheden zelf niet kunnen koken. “Het afgelopen jaar hebben we rond de 5000 maaltijden bij mensen thuisgebracht,” vertelt hij trots. “Het gaat om een stukje zingeving, ik haal heel veel voldoening uit dit werk.” Zo zetten de vrijwilligers van Bij Bosshardt zich samen in om eenzaamheid te bestrijden, een mooie kerstgedachte!