Arjan bouwt aan Tiny Houses én aan zijn arbeidsvaardigheden

Participatie Tekst: Caroline Drijfhout / Beeld: Peter de Krom

“Mooi toch?” Arjan (37) draait een rondje om zijn as in één van de Tiny Houses in de 50|50 werkplaats in Enschede. “Lekker veel licht. Woonkamer, keukentje, aparte slaapkamer; je kan er zo in!” Er staan vijf van deze tiny houses in de werkplaats, klaar om een plekje te krijgen op woonlocaties van het Leger des Heils. Drie zijn er al de deur uit.

Deelnemers van de 50|50 werkplaats hebben de huisjes van de grond af opgebouwd, tot het complete eindproduct dat er nu staat. Arjan had in dat proces eigenlijk maar een bescheiden rol, vindt hij zelf. “Ik heb vooral aan het interieur gewerkt, de kasten en de bedden gemaakt, en geholpen bij het houten buitenwerk.” Werken met hout, dat ligt Arjan wel. “Ik word blij van met mijn handen bezig zijn. En ik ben er handig in, al wist ik dat zelf niet. Ik zat altijd in de verkoop en had nul ervaring met hout voor ik bij de werkplaats kwam.” 

Re-integratie

Nadat Arjans werkgever failliet ging, zijn huwelijk stukliep en later ook nog zijn zus en pleegmoeder stierven, raakte hij behoorlijk de weg kwijt. “Alles kwam op een hoop. Alcohol was mijn manier om ermee om te gaan.” Via de ambulante begeleiding van het Leger des Heils startte Arjan in 2019 bij de werkplaats voor een re-integratietraject. “Dat ging in het begin met een heleboel horten en stoten hoor. Ik kwam vaker niet opdagen dan wel, liep gigantisch de kantjes ervan af. Maar de werkbegeleiders en jobcoach hebben altijd vertrouwen in mij gehouden.”

Beschermd wonen in een tiny house: het beste van twee werelden

Beschermd wonen in een tiny house: het beste van twee werelden

Op het terrein van een beschermd wonen-locatie van het Leger des Heils in Engwierum wonen deelnemers in tiny houses. Zo hebben ze tegelijk privacy en zorg...

Meebouwen aan een thuis

Arjan vindt het een mooi idee dat hij heeft meegebouwd aan een fijn thuis voor een ander. “Je maakt een plek voor iemand die toe is aan een volgende stap. Gaaf toch?” Zelf zet Arjan overigens ook grote stappen. Sterker nog, vandaag is wat dat betreft een bijzondere dag: zijn laatste bij de werkplaats. Volgende week begint Arjan met een nieuwe, betaalde baan. “Begin 2021 had ik een serieus gesprek met mijn jobcoach en de werkbegeleider”, vertelt hij. “Er zat te weinig progressie in mijn werkhouding en als ik zo doorging, kon ik niet langer komen. Ik schrok daar enorm van, maar wist ook waar het aan lag. Ik besloot te stoppen met de alcohol, en dat is me op eigen kracht gelukt. Het laatste jaar werkte ik vier dagen in de week en kwam ik nooit meer te laat.” Maandag start Arjan bij zijn nieuwe werkgever, een bedrijf in het ontruimen en schoonmaken van woningen. “Ik heb er zin in. Het is elf jaar geleden dat ik een baan had. Er is veel gebeurd en ik ben flink van het pad af geweest. Maar nu sta ik hier! Ik ben trots op wat ik bereikt heb.”