Behandelgroep de Springplank

Zorgaanbod
Jeugdhulp en gezinsondersteuning
Beschrijving
Hulp voor kinderen en jongeren
Product
JongLeren
Gemeente
Amersfoort
Plaatsen:
8
Aanmelden

Aanmelden kan via het Bureau Trajectmanagement (BTM). Het BTM is op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 16.30 uur op 088 - 890 79 00. Ook kunt u hier terecht voor inhoudelijke vragen over de zorg die wij leveren, financiering en de actuele wachttijden.

cloud_download Aanmeldformulier jeugd (docx)
Toon meer
Behandelgroep de Springplank />
								<div class=
location_on
Matthias Withoosstraat 63
3812 SR Amersfoort
phone

Informatie & kenmerken

JongLeren helpt kinderen en jongeren met een complexe hulpvraag. Ze hebben bijvoorbeeld een verstandelijke beperking, schulden, gebruiken middelen, verzuimen school of zijn in aanraking geweest met de politie. Daarnaast is er vaak  sprake van gedragsproblematiek en problemen in het eigen netwerk. Door hulp op maat leggen we een stabiele basis waar de jeugdige mee verder kan. Deze hulp kan allerlei vormen krijgen en de veiligheid van het kind staat altijd voorop.

accessibility
Doelgroep
Jongeren
access_time
24-uursbegeleiding
single_bed
Leefsituatie
Eigen kamer

Specificaties

De Springplank is een behandelgroep voor jongeren, zowel jongens als meisjes, van 13 tot 18 jaar die door (ernstige) problemen tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Vaak gaat het om jongeren die een ernstig verstoorde relatie met hun ouders hebben of om andere redenen niet thuis geholpen kunnen worden. Op de Springplank bieden wij de jongeren een alternatieve, veilige en stimulerende woonomgeving.

Begeleiding en daginvulling

De Springplank biedt 24-uurs zorg middels een team van vaste medewerkers. Daarnaast heeft iedere jongere een persoonlijke mentor. Deze mentor geeft, samen met de jongere, de gedragswetenschapper en de trajectmanager, het hulpverleningsplan vorm. Uitgangspunt in de behandeling is dat wij hen een stabiel en veilig leefklimaat bieden met aandacht voor elk individu. De jeugdigen gaan naar school, werk of hebben een ander vorm van daginvulling. De begeleiding in de groep is erop gericht dat zij hun persoonlijke vaardigheden, zelfvertrouwen en eigen sociaal netwerk ontwikkelen. Andere doelen zijn het verminderen van probleemgedrag en het verbeteren van de relatie met de ouders/verzorgers. Ook individuele therapie of groepstherapie kan een onderdeel van de begeleiding zijn. Samen met de jeugdige en zijn of haar ouders/voogd bepaald de mentor en de gedragswetenschapper het individuele traject van de jongere. Het doel is zo veel als mogelijk aan te sluiten bij het gewone leven. Als uitstroom werken wij bij voorkeur toe naar een terugplaatsing binnen het eigen gezin of netwerk. Indien nodig begeleiden wij de jongeren naar een zelfstandige woonplek (vaak met ambulante begeleiding) of een kamertrainingscentrum. 

Wonen

De Springplank is gevestigd in een reguliere woonwijk en biedt plek aan 8 tot 10 jongeren. In een normale woning, op een veilige plek, waar zij kunnen groeien naar volwassenheid. Iedere jongere heeft een eigen kamer. De jongere mag deze kamer naar eigen wens inrichten. Daarnaast is er een gezamenlijk woonkamer waar gezamenlijke momenten gecreëerd worden. Naast de structuur die geboden wordt aan de jongeren, volgt iedere jongere een individueel traject waar hij/zij werkt aan eigen doelen. Als verlening van de woonkamer is er een ruime tuin, waar in de zomer veel gebruik van wordt gemaakt. 

Ligging

Behandelgroep de Springplank ligt in de wijk Soesterkwartier in Amersfoort. Alle voorzieningen zijn op korte afstand bereikbaar. Het station Amersfoort Centraal is op 10 minuten loopafstand gevestigd. Het centrum is binnen 8 minuten per fiets bereikbaar. Voorzieningen als scholen en sportactiviteiten bevinden zich in een straal van 5 kilometer. 

➞ Kom jij ons team versterken? Check onze vacatures!

‘Aan het eind van de dag heb ik alleen mezelf’

‘Aan het eind van de dag heb ik alleen mezelf’

Een zelfstandig leven opbouwen na jeugdzorg is best een struggle. Hoe weet je nu of mensen echt van je houden? Happy (20) vertelt hoe ze het leven ervaart...