Help ons dichtbij te blijven

Waarom we je steun nodig hebben voor ons buurtwerk.

In Wageningen geeft Jolanda Fennema nu op straat en online zumbalessen. “Die mevrouw zei dat ze eindelijk even niet aan haar problemen had gedacht.”
Een maaltijd voor Marco van de buurthuiskamer in Utrecht Zuilen.
In Amsterdam-Zuidoost probeert Hille Simons als Bij Bosshardt-coördinator contact te houden met buurtgenoten die eerder dagelijks kwamen aanwaaien. “Alles draait bij ons om ontmoeting, en precies dat missen mensen het meest.”
In Zwolle organiseert Bij Bosshardt livestreams vanuit hun woonkamer, met honderden virtuele bezoekers. Buurtwerker Tineke Kleinhuis: “Onze livestream is voor sommigen een reden om op te staan.”

Hoe blijven we dichtbij in coronatijd?

Op dit moment zijn onze buurthuiskamers gesloten vanwege de coronacrisis. Dat betekent echter niet dat het werk ook stilvalt. Sterker nog: hulp is vaak harder nodig dan ooit. We moeten dit op manieren doen die recht doen aan de anderhalvemeter-samenleving. Op verschillende locaties brengen heilssoldaten, medewerkers en vrijwilligers van het Leger des Heils de warme maaltijden daarom thuis langs bij mensen. Op sommige plekken is een digitaal 'koffie-uurtje' ontstaan. We bellen onze bezoekers op: hoe gaat het met ze, zorgen ze goed voor zichzelf, kunnen we ze ergens bij helpen? Onze soepfietsen gaan extra de straat op. Er zijn sportlessen op straat.

Waarom hebben we jouw hulp nodig?

Het overgrote deel van deze buurthuiskamers is niet gesubsidieerd, waardoor het bestaan volledig afhankelijk is van giften en donaties. We doen ons uiterste best om ‘in de buurt’ te blijven, maar daarbij wel een veilige afstand te hanteren. Juist nu is de behoefte aan contact en directe hulp enorm. Kortom: we doen wat we kunnen. Op dit moment betalen we alle extra hulp grotendeels uit eigen zak. Maar dat is natuurlijk niet houdbaar voor de lange termijn.

Wat doet het Leger aan buurtwerk?

Het Leger des Heils heeft door heel Nederland zo’n honderd buurthuiskamers die bedoeld zijn voor de directe omgeving en toegankelijk voor iedereen. Mensen kunnen er terecht voor een kopje koffie, een spelletje, een maaltijd, een (pastoraal) gesprek, zingevingsvragen of bijvoorbeeld tweedehands kleding. In steeds meer locaties wordt ook schuldhulp en huiswerkbegeleiding geboden, aangevuld met lokale activiteiten. 

Doel is om mensen uit een sociaal isolement te halen of dit isolement te voorkomen. Zeker voor mensen met minder bestedingsruimte is zo'n locatie vaak echt een vangnet. In deze buurthuiskamers kunnen buurtbewoners elkaar bovendien leren kennen, waardoor gewerkt wordt aan hun sociale netwerk en bovendien de buurt wordt versterkt.