Thuisblijven, hoe dan?

Aan het begin van de corona-pandemie voerde het Leger des Heils een campagne om aandacht te vragen voor dak- en thuisloze mensen. Zij konden niet aan de oproep van het kabinet voldoen om binnen te blijven, en liepen veel meer risico om besmet te raken. Op 3 juni 2020 maakte het kabinet bekend om aan onze oproep gehoor te geven en voor 1 januari 2022 de gewenste 10.000 extra woonplekken te realiseren voor mensen uit de maatschappelijke opvang.

Het Leger des Heils vroeg met de campagne ‘Thuisblijven, hoe dan?!’ om aandacht voor de situatie in de dak- en thuislozenopvang die door corona nog nijpender is geworden. De maatschappelijke opvang zat in 2020 overvol. Het aantal dak- en thuislozen is in de laatste tien jaar verdubbeld tot meer dan 32.000 mensen. Het Leger des Heils zette ook in coronatijd alle zeilen bij om mensen van straat te halen, maar de opvang was overvol en de doorstroom nihil. Veldbedjes in een lege sporthal – steeds op minstens anderhalve meter afstand –  losten het tekort aan woonruimte niet op, aldus directeur Welzijns- en Gezondheidszorg Cornel Vader.

Om aandacht te vragen voor dit probleem én wat er volgens ons met spoed nodig was, lieten we je F. zien, die in onze noodopvang sliep, maar waar we eigenlijk een eigen voordeur aan zouden wilden geven. Zij was één van de vele mensen die zelfredzaam zijn en alleen een eigen woning nodig hadden. Aan deze mensen moeten we regelmatig ‘nee’ verkopen aan de deur, omdat zelfs de opvang te vol is. Wij vinden dat zij recht hebben op een thuis.

In de media

Dak- en thuislozen hebben nog meer te lijden onder deze crisis dan mensen met een dak boven hun hoofd. Cornel Vader, bestuursvoorzitter van het Leger des Heils, luidt de noodklok en wil dat het kabinet nu met geld en opvangplekken over de brug komt. Gert-Jan Segers, fractieleider van de ChristenUnie, regeert en reageert.

Bekijk hier de uitzending van Op1 met Cornel Vader (BNNVARA, EO, MAX, WNL) - NPO1 (30 maart 2020)

"De intentie is uitgesproken dat huisuitzettingen worden gestopt, er komt een wet om tijdelijke huurcontracten te verlengen en het afsluiten van gas, water en stroom wordt gestopt. Dat is mooi, maar niet genoeg. Zo slaat het Leger des Heils alarm omdat daklozen de coronacrisis op straat moeten uitzitten. Voor hen heeft de regering geen extra maatregelen aangekondigd."

Lees hier het hele artikel op Trouw.nl (27 maart 2020)

"Het Leger des Heils vraagt aandacht voor de situatie van dak- en thuislozen in tijden van corona en start daarom vandaag met de campagne: 'Thuisblijven, hoe dan?!' De organisatie wil extra opvangplekken creëren in hotels en vakantieparken. Ook wil de instelling veldbedden plaatsen in lege sporthallen. In Rotterdam is deze week een quarantaineafdeling voor daklozen geopend."

Lees hier het hele artikel op NOS.nl (26 maart 2020)

"Daklozen zitten op straat coronacrisis uit, met alle gevolgen van dien. Terwijl wij ons met enige tegenzin terugtrekken in onze warme huizen, is er een grote groep mensen die op straat de coronacrisis uitzit. Want de daklozenopvang is overvol en de doorstroom is er nihil. Het Leger des Heils slaat daarom alarm."

Lees hier het hele artikel op Volkskrant.nl (25 maart 2020)