Participatiecongres 8 oktober 2024

Op dinsdag 8 oktober organiseert het Leger des Heils een Participatie Congres om elkaar te ontmoeten en kennis te delen op het gebied van Participatie. Wij zouden het leuk vinden als je daar ook bij aanwezig bent.

Zien, waarderen, uitdagen

Deze dag zullen wij, als Leger des Heils, onze visie op participatie delen, onze strategie en vooral de eerste uitkomsten uit de pilots die inmiddels 6 maanden onderweg zijn. 

We gaan die dag ook samen aan de slag over de samenwerking tussen zorg-organisaties onderling maar ook met lokale overheid en bedrijfsleven. 
Hoe slaan we de handen in elkaar, zodat meer mensen in Nederland meedoen en een zinvolle dag invulling hebben? 
Lijkt het je leuk om andere zorg-organisaties en partners vanuit overheid en bedrijfsleven te ontmoeten en Participatie samen met ons verder te verkennen, meld je dan snel aan, we hebben beperkt aantal plekken beschikbaar!  

Heb je collega’s die dit congres ook zeker niet moeten missen, nodig ze uit om erbij aanwezig te zijn.  

Programma

09.30 uur Inloop
10.00 uur Plenair programma
12.00 uur Lunch
13.00 uur Workshops
15.00 uur Plenaire afsluiting/ hapje en drankje
16.00 uur Einde

Spreker Erik Dannenberg

Erik Dannenberg heeft ruime ervaring in het sociaal domein. Na zijn studie Maatschappelijk werk is hij actief geweest in de hulpverlening aan mensen die verslaafd waren, dakloos waren geraakt en aan gezinnen met meerdere ernstige problemen. Eerst in uitvoerende en al snel in leidinggevende rollen.  

Erik aan het woord: 
Mijn levensmotto is: ‘Iedereen hoort erbij, iedereen doet ertoe, iedereen moet mee kunnen doen’. Ik werk waar mogelijk vanuit het principe van inclusie. Daarom, daag mensen af en toe uit met one-liners om de werkelijkheid eens van een andere kant te bekijken, met andere woorden dan gebruikelijk: 

  • Waarom hebben we het steeds over ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’ en nooit over ‘een arbeidsmarkt met afstand tot bepaalde mensen’? 
  • Waarom noemen we mensen ‘daklozen’ in plaats van ‘urgent woningzoekenden’? 
  • Het Nederlandse woord ‘kansarmen’ legt het probleem bij bepaalde mensen. Het Vlaamse woord ‘kansarmoede’ legt het probleem bij ons allen. 
  • Zullen we ‘invalidentoilet’ voortaan ’toilet’ noemen, en die andere ‘beperkt toegankelijk toilet’ ? 

Ons zorgmodel dwingt ons in handicaps, beperkingen en stoornissen te denken. Gelukkig verschuift de focus nu naar participatie. ‘Wat kun je, waar droom je van, wat doet een beroep op je sterke kanten?’ 

Locatie

Hotel en Congrescentrum Belmont
Goorsteeg 66 
6718 Ede