Kledinginzameling

Leger des Heils ReShare

Wij hergebruiken kleding, jaarlijks zo’n 23 miljoen kilo. Er kan nog zoveel gedaan worden met tweedehands kleding. We hergebruiken het of verkopen het tegen scherpe, sociale prijzen aan mensen die moeten rondkomen van een minimum. Het merendeel gaat naar sorteerbedrijven, daar krijgen we geld voor.

Met dit geld steunen we hulpaanbod van het Leger des Heils, zoals projecten met tienermoeders, jeugdzorg of arbeidsintegratie.

De meeste Nederlanders doneren hun gebruikte kleding aan ons, daardoor zijn we de grootste kledinginzamelaar van Nederland. Naast kledingcontainers zamelen we ook huis-aan-huis in en staat onze inzameldoos, ReBox, op scholen, bedrijven en in andere instellingen. Bij het inzamelen van kleding maken we gebruik van nieuwe, logistieke systemen waardoor onze 35 (al dan niet hybride) vrachtwagens zo efficiënt en CO2-vriendelijk mogelijk alle kleding op de juiste plaats brengen.

Het Leger des Heils wil het voorbeeld van Jezus volgen en daarom omzien naar mensen die het minder hebben. Door kleding te hergebruiken hoeft er minder kleding geproduceerd te worden. Ook verdwijnt er dan minder herbruikbare kleding in de verbrandingsoven. Zo werken we samen aan een betere wereld. Over werk gesproken, het Leger des Heils biedt door kledinginzameling bijna tweehonderd werkplaatsen aan mensen die aan de zijlijn van onze maatschappij staan. We bieden hun een zinvolle dagbesteding.

Duurzaamheid is voor ons erg belangrijk. Daarom zoeken we voortdurend met elkaar naar mogelijkheden om het hele proces van kledinginzameling en -verwerking beter te maken. De eerste stappen zijn al gezet op het gebied van recycling. Dat bouwen we met nieuwe kennis en technieken steeds verder uit, zodat in de toekomst alle textiel kan worden verwerkt tot een nieuw product. Zo dienen we het milieu, want hoe meer textiel wij kunnen recyclen, hoe minder er via het huisafval in de verbrandingsoven terecht komt.