Leger des Heils heeft nieuwe Soepbus

31-10-2019

AMSTERDAM – Het duurde wat langer dan gehoopt, maar sinds deze maand rijdt het Leger des Heils met een geheel nieuwe Soepbus. Die is in vele opzichten anders dan de oude. Zo is de nieuwe bus groter, veiliger en praktischer ingericht. Door de efficiëntere indeling hebben de vrijwilligers nu meer tijd voor de bezoekers.

De vorige bus was na tien jaar echt aan vervanging toe. Het nieuwe voertuig is een stuk ruimer dan de vorige en heeft minder uitstoot. Er zit een uitgifteluik aan de zijkant waardoor vrijwilligers de soep kunnen uitreiken. Ook kunnen er door de extra ruimte meer vrijwilligers mee met de Soepbusrondes.

Meer dan soep
Maurits Dijkgraaf, coördinator van de Soepbus, werpt een tevreden blik op het interieur van de nieuwe bus. “Er is nu veel meer structuur. Voorheen lag er van alles los in bakken, nu zijn er aparte laden voor elk item.” Naast soep en broodjes worden er ook dekens, kledingstukken en verzorgingsproducten uitgedeeld. Toch past niet alles wat de Soepbus-vrijwilligers geven in één van de laden. “De bezoekers hebben net als ieder mens aandacht en liefde nodig. Tijdens de Soepbusrondes worden mensen gezien en kunnen ze hun verhaal kwijt."

Crisistijd
De afgelopen jaren was er altijd een Soepbus-bed beschikbaar in één van de opvangcentra, maar tegenwoordig is er vrijwel nooit meer een noodbed, alles zit bomvol, vertelt de coördinator. ”Het liefst bieden we in noodgevallen een nachtverblijf aan, maar we kunnen de bezoekers niet altijd bieden wat we willen. Dat is echt lastig.” Maurits hoopt dat er in de toekomst weer een bed beschikbaar komt voor in nood verkerende Soepbus-bezoekers.

Eerste ritten
De eerste ritten met de nieuwe bus zijn inmiddels gemaakt. John Bocxe, die al een aantal rondes heeft gemaakt, is er erg over te spreken: "De nieuwe Soepbus is echt prachtig, we kunnen er weer jaren mee voort. De nieuwe indeling is heel praktisch, het geeft meer structuur doordat alles ordelijk verloopt. Doordat we meer zitplaatsen hebben kunnen we met een grote groep op pad, hierdoor krijgen bezoekers meer aandacht.”  

De Soepbus rijdt van maandag t/m vrijdag en stopt op drie punten: Plein Spanje (20.15), Westerdokkade (20:45) en Kadijksplein (21.15). Op vrijdagen is er een extra stop bij ’t Landje (Westpoort) om 19.15.

Maurits Dijkstra en John Bocxe tijdens de opening van de nieuwe Soepbus