Geestelijk verzorgers
Het Leger des Heils wil zorg verlenen aan de hele mens. Daarom krijgen lichamelijk- én geestelijk welzijn aandacht en ruimte. In elke regio zijn er één of meer geestelijk verzorgers beschikbaar voor deelnemers en medewerkers. De geestelijk verzorger biedt professionele begeleiding bij levensvragen, geloof en ethiek.
1-op-1 gesprekken
Een belangrijk deel van het werk van een geestelijk verzorger bestaat uit 1-op-1 gesprekken. In zo’n gesprek sluit de geestelijk verzorger aan bij iemands eigen levensverhaal en achtergrond. De geestelijk verzorger luistert en probeert waar mogelijk handvatten te bieden. Zo kunnen de gesprekspartners samen ontdekken hoe iemand in het leven wil staan, of welke keuzes iemand wil maken.
Vooral in moeilijke tijden en bij ingrijpende gebeurtenissen kan het waardevol zijn om in een gesprek je verhaal te delen. Aanleidingen voor een gesprek kunnen zijn: keuzes maken, terugkijken op het verleden, omgaan met verandering, vragen over de zin van het leven, of over geloof, en rouw- en verlieservaringen.
De geestelijk verzorger heeft een geheimhoudingsplicht. Gesprekken zijn dus altijd vertrouwelijk.
Andere taken
Naast individuele gesprekken bieden de geestelijk verzorgers veel andere om in te spelen op verschillende behoeften. Onze geestelijk verzorgers:
- Zijn betrokken bij de organisatie van vieringen rondom christelijke feestdagen.
- Bieden groepsgesprekken aan over levensvragen, geloof en zingeving.
- Kunnen aanvullend materiaal aan medewerkers aanbieden om aan de slag te gaan met zingeving in hun dagelijks werk.
- Bieden waar nodig palliatieve zorg en begeleiding bij stervensprocessen en uitvaarten.
- Bieden medewerkers ondersteuning bij het begeleiden van deelnemers met existentiële vragen, bijvoorbeeld bij ingrijpende verlieservaringen, vragen rond het levenseinde, schuldgevoelens en ervaringen van uitzichtloosheid.
- Bieden begeleiding bij ethische vragen, bijvoorbeeld door middel van moreel beraad.
- Bieden begeleiding op scharniermomenten in het leven, zoals de overgang naar een nieuwe woning. Hierin kan de geestelijk verzorger voorzien door een passend ritueel of door mee te denken met medewerkers, hoe zij hierin goed met een deelnemer kunnen optrekken.
- Onderhouden contacten met geloofsgemeenschappen en buurtorganisaties en kunnen mensen daarmee in contact brengen.
Contact met een geestelijk verzorger
Als deelnemer kun je rechtstreeks contact met de geestelijk verzorger leggen. Als je niet weet wie dat is, vraag het dan aan je persoonlijk begeleider. Ook als medewerker kun je contact leggen met de geestelijk verzorger. Als je niet weet wie dat is, kun je dat navragen bij je leidinggevende of op het bedrijfsbureau van jouw regio.