Veelgestelde vragen Tweedehandskleding
Klik hier of bel gratis 0800 0322 voor het dichtstbijzijnde inzamelpunt bij u in de buurt.
In principe mag ALLE textiel bij ons in de container. Denk hierbij aan:
- Kleding
- Huishoudelijk textiel, zoals handdoeken, theedoeken, washandjes, etc.
- Schoenen (per paar gebonden)
- Sokken (per paar)
- Accessoires, zoals hoeden, riemen, tassen, etc.
- Zachte knuffels
Sterk bevuilde textiel met bijvoorbeeld verf- of olievlekken of natte textiel horen niet in onze container. Ook is de textielcontainer niet bedoeld voor vloerbedekking, snijafval (kleine lappen stof), dekbedden, kussens, hard speelgoed en afval.
Je kan ons mailen over het incident. Wij controleren dan of de betreffende container al is geledigd. Zo ja: dan is de donatie helaas niet meer terug te halen. Zo nee: dan gelden de volgende regels.
a. Indien het gaat om textiel, is het ondoenlijk om dit terug te halen.
b. Indien het om een telefoon, paspoort, autosleutels of andere waardevolle spullen gaat, gaan wij proberen de donatie terug te halen. Hiervoor rekenen wij een bijdrage aan de onkosten van €35, voor het op straat legen van de containers, zoeken naar het verloren item en handmatig de zakken weer terug in de container doen. Dit kost veel tijd en dus geld. Daarnaast kan de kleding nat/vies worden doordat het op de grond terecht komt, daar kunnen ook weer extra kosten uit voortkomen.
c. Indien hetgeen wat je terug wilt toch niet in de container blijkt te zitten bij het terughalen, brengen wij €75 in rekening.
LET OP! De genoemde bedragen worden altijd in rekening gebracht.
Ga je hiermee akkoord? Geef dit dan expliciet aan ons door via dit formulier en vermeld daarbij wat je precies terug wilt hebben, wanneer de verkeerde donatie is gedaan en op welke locatie en uw NAW-gegevens. Wij doen ons best, maar vragen ook jouw begrip dat het soms erg lastig is.
In Amsterdam halen wij graag kleding op aan huis. Voor het maken van een afspraak kan je tijdens kantooruren contact opnemen via 088-0653670.
Buiten Amsterdam halen wij geen kleding op aan huis.
Wij stellen het bijzonder op prijs als je wilt kijken of de zakken nog in de container passen. Mocht dit niet het geval zijn en de container is vol, dan kan je de volle container hier melden. Wij zullen ons best doen om zo snel mogelijk de kledingcontainer te (laten) legen.
Het Leger des Heils houdt zich al meer dan honderd jaar bezig met inzameling van kleding. Wij hergebruiken kleding, jaarlijks zo’n 26 miljoen kilo. Er kan nog zoveel gedaan worden met tweedehands kleding. We hergebruiken het of verkopen het tegen scherpe, sociale prijzen aan mensen die moeten rondkomen van een minimum. Het merendeel gaat naar sorteerbedrijven, daar krijgen we geld voor. Met dit geld steunen we hulpaanbod van het Leger des Heils, zoals projecten met tienermoeders, jeugdzorg of arbeidsre-integratie. Jaarlijks helpt het Leger des Heils 58.000 mensen in Nederland.
De meeste Nederlanders doneren hun gebruikte kleding aan ons. Daardoor zijn we de grootste kledinginzamelaar van Nederland. Naast kledingcontainers zamelen we ook huis-aan-huis in en staat onze inzameldoos, de ReBox, bij scholen, bedrijven en in andere instellingen. Bij het inzamelen van kleding maken we gebruik van nieuwe, logistieke systemen waardoor onze (al dan niet hybride) vrachtwagens zo efficiënt en CO2-vriendelijk mogelijk alle kleding op de juiste plaats brengen.
Het Leger des Heils wil het voorbeeld van Jezus volgen en daarom omzien naar mensen die het minder hebben. Door kleding te hergebruiken hoeft er minder kleding geproduceerd te worden. Ook verdwijnt er dan minder herbruikbare kleding in de verbrandingsoven. Zo werken we samen aan een betere wereld. Over werk gesproken; het Leger des Heils biedt door kledinginzameling bijna driehonderd werkplaatsen aan mensen die aan de zijlijn van onze maatschappij staan. We bieden hun een zinvolle dagbesteding.
Duurzaamheid is voor ons erg belangrijk. Daarom zoeken we voortdurend met elkaar naar mogelijkheden om het hele proces van kledinginzameling en -verwerking beter te maken. De eerste stappen zijn al gezet op het gebied van recycling. Dat bouwen we met nieuwe kennis en technieken steeds verder uit, zodat in de toekomst alle textiel kan worden verwerkt tot een nieuw product. Zo dienen we het milieu, want hoe meer textiel wij kunnen recyclen, hoe minder er via het huisafval in de verbrandingsoven terecht komt.
Per jaar bespaart het Leger des Heils door textielinzameling 80 kiloton aan CO2-uitstoot. Deze berekening is inclusief productie en transport van nieuwe textiel en verbranding van oude textiel, waarvan nog altijd 2/3 bij het restafval verdwijnt. De CO2-besparing staat gelijk aan 400 miljoen autokilometers.
Een deel van de kleding wordt gratis weggeven in onze tweedehands kledingwinkels. Via kledinginzameling creëren we veel banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat zijn al twee goede doelen op zich! Daarnaast ondersteunt en financiert Leger des Heils ReShare verschillende projecten van het Leger des Heils in binnen- en buitenland. Enkele voorbeelden:
- Buurthuizen ‘Bij Bosshardt'. Deze sociale ontmoetingsplaatsen in (met name) krachtwijken krijgen geen subsidie van de overheid.
- Activiteiten voor kinderen in onze jeugd- en pleegzorg.
- Hulp bij rampen, zoals voor de slachtoffers van de burgeroorlog in Syrie of als gevolg van natuurgeweld. Het gaat dan om zowel textiel (kleding, dekens en knuffels bijvoorbeeld) als financiële middelen voor o.a. eten, drinken en gezondheidszorg.
Andere projecten van het Leger des Heils die wij ondersteunen:
- Dak- en thuislozenopvang.
- Opvang voor tienermoeders (en hun kinderen).
- Zorg voor nabestaanden.
- Mensen die door andere oorzaken de hulp van het Leger des Heils nodig hebben. Meer weten? Bekijk hier wat we allemaal doen als Leger des Heils.