Veelgestelde vragen Tweedehandskleding

Waar kan ik mijn kleding of textiel doneren aan het Leger des Heils?

Klik hier voor het dichtstbijzijnde inzamelpunt bij u in de buurt.

Kan ik naast kleding ook ander textiel doneren?

Naast kleding zijn schoenen, accessoires en tassen ook welkom. Deze kunnen ook vaak nog een ronde mee. Als je andere soorten textiel wilt doneren check dan dit overzicht.

Wat mag er in de container?

In principe mag alle schone en droge tweedehands (en nieuwe) textiel bij ons worden ingeleverd. Denk hierbij aan:

  • Kleding
  • Huishoudelijk textiel, zoals handdoeken, theedoeken, washandjes, etc.
  • Schoenen (per paar gebonden)
  • Sokken (per paar)
  • Accessoires, zoals hoeden, riemen, tassen, etc.
  • Zachte knuffels
  • Gordijnen
  • Dekens

Sterk bevuilde textiel met bijvoorbeeld verf- of olievlekken of natte textiel horen niet in onze container. Ook is de textielcontainer niet bedoeld voor vloerbedekking, snijafval (kleine lappen stof), dekbedden, kussens, hard speelgoed en afval.

Ik heb onbedoeld iets in een container gedeponeerd, kan ik het nog terugkrijgen?

Je kan ons mailen over het incident. Wij controleren dan of de betreffende container al is geledigd. Zo ja: dan is de donatie helaas niet meer terug te halen. Zo nee: dan gelden de volgende regels. 

a. Indien het gaat om textiel, is het ondoenlijk om dit terug te halen. 
b. Indien het om een telefoon, paspoort, autosleutels of andere waardevolle spullen gaat, gaan wij proberen de donatie terug te halen. Hiervoor rekenen wij een bijdrage aan de onkosten van €35, voor het op straat legen van de containers, zoeken naar het verloren item en handmatig de zakken weer terug in de container doen. Dit kost veel tijd en dus geld. Daarnaast kan de kleding nat/vies worden doordat het op de grond terecht komt, daar kunnen ook weer extra kosten uit voortkomen.
c. Indien hetgeen wat je terug wilt toch niet in de container blijkt te zitten bij het terughalen, brengen wij €75 in rekening.

LET OP! De genoemde bedragen worden altijd in rekening gebracht.
Ga je hiermee akkoord? Geef dit dan expliciet aan ons door via dit formulier en vermeld daarbij wat je precies terug wilt hebben, wanneer de verkeerde donatie is gedaan en op welke locatie en uw NAW-gegevens. Wij doen ons best, maar vragen ook jouw begrip dat het soms erg lastig is. 

Haalt Leger des Heils ReShare ook textiel op aan huis?

In sommige plaatsen in Nederland, zoals Breda, Tilburg en Amsterdam, halen wij de kleding gratis bij jou thuis op. Vanaf 2 à 3 zakken komen we al langs. Klik hier om te zien of we bij jou in de buurt rijden en maak direct een afspraak.

Wat kan ik doen als er kledingzakken naast de container staan?

Wij stellen het bijzonder op prijs als je wilt kijken of de zakken nog in de container passen. Mocht dit niet het geval zijn en de container is vol, dan kan je de volle container hier melden. Wij zullen ons best doen om zo snel mogelijk de kledingcontainer te (laten) legen.

Wat is het doel van Leger des Heils ReShare met ingezamelde kleding en textiel?

Je kan het onderverdelen in 4 hoofdbestemmingen. We geven de ingezamelde kleding en textiel weg aan mensen in nood, we verkopen het tegen sociale prijzen in onze ReShare Stores, we verkopen het aan sorteerbedrijven en wat we overhouden is bestemd voor textielrecycling in samenwerking met diverse partners. Iedere kilo kleding die we opnieuw gebruiken, bespaart circa 7000 liter water en 3,4 kg CO2. Simpelweg omdat we daarvoor geen nieuwe kleren hoeven te maken.

De opbrengst die wij uit de textielinzameling en -hergebruik halen, stelt ons in staat om ons werk te doen en onze visie waar te maken: bijdragen aan een circulaire textielketen, mensen in nood helpen, mooie en betaalbare kleding aanbieden voor elke portemonnee en werkgelegenheid creëren voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt.