Locatie winterkouderegeling 2022/2023

Haagse winterkouderegeling in de praktijk

Willem Jan de Bruin Fotografie
Nieuws 23 januari 2023

“Slapen is een probleem”, zegt Rafael in gebroken Engels. Hij komt uit Polen en had tot voor kort een baan als orderpicker in een magazijn. Maar hij raakte zijn baan en onderdak kwijt en weet niet meer hoe het verder moet. “Overdag zit ik op station Den Haag Centraal. ’s Nachts probeer ik daar te slapen, maar dat lukt helemaal niet. Ik word elk uur wel wakker en soms word ik weggestuurd.”

Vannacht heeft Rafael hopelijk een betere nacht. Hij is een van de mensen die de nacht doorbrengt op de locatie van de winterkouderegeling in Den Haag. Dit is opvang voor alle dak- en thuisloze mensen, die alleen open is bij heel koud en slecht weer. Het is dan te gevaarlijk om buiten te slapen.

Willem Jan de Bruin Fotografie
Slaapzaal op de locatie winterkouderegeling

Om 18:00 uur openen de deuren en al snel druppelen de eerste mensen binnen. Ze gaan eerst langs de registratie. Tassen worden gecontroleerd door de beveiliging, niet alle spullen mogen mee naar binnen. In de gymzaal kan worden gegeten: vandaag is er zuurkool met vegetarische worst of rijst met kip. Veel mensen nemen er nog een paar boterhammen bij.

Het eten wordt uitgedeeld door een vrijwilliger van het Straatconsulaat en een bewoner van de andere winteropvang in Den Haag: de permanente winteropvang. Ze heet Mira en werkt als vorm van dagbesteding mee op deze locatie. “Ik kan niet goed stilzitten, dus ik ga lekker hier naartoe. Er is genoeg te doen en zo zijn de avonden snel voorbij.  En het is heel dankbaar werk, helemaal als het straks nog gaat vriezen.”

Twee uur later zijn er 40 mensen binnen. Er is capaciteit voor 100 deelnemers, maar de locatie heeft tot nu toe nog niet vol gezeten. Naar de redenen is het gissen. Sommige mensen slapen in een tent. Die wordt misschien opgeruimd of gestolen als ze een paar nachten elders slapen, een risico dat ze niet graag nemen. Sommige stellen willen niet apart van elkaar slapen. Dan brengen ze liever de nacht samen door in de buitenlucht dan in gescheiden slaapzalen voor mannen en vrouwen.

Tot 22:00 uur zitten de mensen in de eetzaal of roken een sigaret voor de ingang. Daarna gaat iedereen richting de slaapzalen. De volgende ochtend is er ontbijt, waarna om 10:00 uur de deuren van de opvang sluiten. Rafael gaat richting het station. Vanavond kan hij om 18:00 uur weer terugkomen, want de winterkouderegeling blijft nog even van kracht.

De winterkouderegeling gaat alleen in bij heel koud weer. Bij vorst of een zeer lage gevoelstemperatuur kunnen dak- en thuisloze mensen 's avonds vanaf 18:00 uur naar de opvang. Er is een warme maaltijd, er staat een bed klaar en de volgende ochtend is er ontbijt. Ook is er zorg en begeleiding. Om 10:00 uur de volgende ochtend sluit de opvang en gaan de tijdelijke bewoners weer naar buiten. De locatie van deze opvang is de school aan de Rooseboomstraat 10 in Den Haag.