‘Mensen redden zich meestal eerst een poos zelf’

Opvang van dak- en thuisloze mensen in Hoorn tijdens de koude wintermaanden

Willem Jan de Bruin Fotografie
Nieuws 28 maart 2023

Ongeveer dertig mensen in de regio West-Friesland hebben de koude nachten deze winter doorgebracht op het Startpunt in Hoorn. Het Leger des Heils verzorgt in opdracht van de gemeente de uitvoering van de winterkouderegeling (WKR). De winterkouderegeling houdt in, dat dak- en thuisloze mensen bij koud winterweer binnen kunnen slapen.

Bij het Startpunt slapen normaal gesproken al 18 mensen in de nachtopvang. Met de winteropvang erbij dus volle slaapzalen en af en toe een opstootje of irritatie. Dat is volgend jaar minder, verwacht Stéphanie Coorengel, trajectmanager. Deze locatie zit midden in een verbouwing. Van slaapzalen, naar comfortabele een – of tweepersoonskamers met ruimte, rust en privacy om te kunnen werken aan herstel.

Oogje in het zeil

‘Zeker de helft van de mensen van de WKR wordt gebracht door de politie’, vertelt Stéphanie. ‘Anderen staan zelf voor de deur. Iedereen is welkom. Mensen kunnen douchen, krijgen een warme maaltijd en een bed in de slaapzaal. Zijn ze onrustig, of hebben ze veel gedronken, dan slapen ze in de woonkamer. Dan houdt de nachtwaker een oogje in het zeil.’

Overdag tussen 9.00-16.00 uur is de locatie in principe gesloten en is het de bedoeling dat deelnemers naar buiten gaan. Bij slecht weer kunnen ze binnenblijven tot 13.00 uur en meehelpen met bijvoorbeeld het schoonmaken van het pand.

Boerenbedrijven

Bij binnenkomst is er een kort gesprek: wie ben je, waar kom je vandaan en zijn er mogelijkheden voor passende zorg en behandeling? De meerderheid van de deelnemers op de WKR heeft rechten. Zij kunnen -soms na wachttijd- doorstromen naar een zorgtraject binnen of buiten het Leger des Heils. Dat geldt meestal niet voor de groep EU-arbeidsmigranten. Veel Poolse mensen die werkten op een van de vele boerenbedrijven in de regio kunnen nergens anders terecht. Samen met stichting Barka wordt gewerkt aan hulp en perspectief voor deze groep.

Mensen redden zich eerst een poos zelf, door te slapen bij kennissen en vrienden. Als dat niet meer lukt en het geld is op, komen ze hier.

Het Startpunt was de afgelopen vier weken aan een stuk door geopend door het aanhoudende koude en natte weer. ‘Naarmate de WKR langer open is, wordt het steeds drukker’, vertelt Stéphanie. ‘Mensen redden zich eerst een poos zelf, door te slapen bij kennissen en vrienden. Maar als dat niet meer lukt en het geld is op, komen ze hier. Door de stress gaan sommigen veel drinken, belanden in conflicten en kunnen verward zijn. ‘

Zwerven

Stéphanie: ‘Iemand die verward is kunnen we nu alleen aanmelden bij de huisartsenpost, maar die is overdag niet open. Hierdoor komt passende zorg vaak niet op tijd. Onlangs hadden we hier een deelnemer die heel verward was. Maar we moesten hem laten gaan. We hebben hem een shelter suit meegegeven en nu zwerft hij weer op straat. Dat is niet zoals we het graag zouden willen bij het Leger des Heils. Maar we zijn dankbaar dat we in elk geval de meeste mensen een dak boven het hoofd kunnen bieden tijdens de koude wintermaanden.