Kom in actie en verbreed je horizon!

Nieuws 07 maart 2024

Geen betere manier om uit je bubbel te komen dan door een vrijwilligersactie te doen! Samen met collega’s, vrienden of klasgenoten is er altijd een mogelijkheid op één van onze 70 zorglocaties.

‘Wat een verbetering en wat een mooie kleuren!' En: ‘Kunnen jullie onze eigen kamers ook schilderen’? Zo maar wat opmerkingen van bewoners van de Oekraïne-opvanglocatie SoZa in Den Haag. Dit voormalige kantoorpand, grauw en grijs, is de afgelopen tijd opgefleurd door groepen vrijwilligers. Groepen scholieren, trainees en medewerkers van organisaties zoals de Dienst Koninklijk Huis en Nationale Nederlanden gingen voortvarend aan de slag.

Wereld ontdekken

“Het lijkt misschien van niet zoveel betekenis om een muurtje te schilderen”, vertelt Patrick, sociaal pedagogisch medewerker bij de SoZa. “Maar de mensen die hier wonen, hebben alles achter moeten laten. Ze leven nu in een kamertje, met mensen als buren die ze niet kennen. Douche, wc en keuken worden met elkaar gedeeld. De bewoners waarderen het echt dat er mensen zijn die hun woonomgeving komen opknappen. Ook de vrijwilligers waren onder de indruk want de meesten waren nog nooit op zo’n locatie geweest. Het geeft ze een goed gevoel om iets te kunnen betekenen.”

Groepen collega’s of scholieren die een actie willen doen, komen meestal via Stichting Present terecht op één van onze locaties. “De laatste tijd  komen veel scholen in actie”, vertelt Eva Mabayoje, directeur van Stichting Present in Den Haag. “Ik vind het een mooie ontwikkeling dat kinderen de wereld ontdekken buiten het klaslokaal of een museum. Ze komen daardoor echt uit hun eigen bubbel.

“Er is veel leed, maar tegelijkertijd zien we elke dag dat mensen iets voor een ander willen doen”,

Ze geeft als voorbeeld: “Onlangs ging een groep scholieren het ontbijt verzorgen op een locatie. Ze raakten daar in gesprek met een bewoner die op straat had geleefd. Iemand die je anders op straat in een hoekje ziet liggen, en voorbij loopt. De groep luisterde met grote ogen en open mond naar het levensverhaal van deze man. Net als de scholieren zat hij vroeger op een eliteschool, begon met een jointje, wat uitliep op grote problemen. Zo’n verhaal maakt indruk.”

In 2023 zijn er maar liefst 64 van zulke projecten uitgevoerd op 10 locaties van het Leger des Heils. Zoals het verfraaien van locaties zoals de SoZa en de permanente winteropvang in Den Haag, maar ook maaltijden koken op locaties en het opknappen van versteende of verwilderde tuinen.

Teruggeven

Elsbeth Rip-Blok, coördinator vrijwillige inzet bij het Leger des Heils: “In onze regio zijn veel verschillende locaties en manieren van zorgverlening. Daardoor zijn er ook veel mogelijkheden voor vrijwilligerswerk! Door een actie te doen met collega’s of vrienden kun je kennismaken met ons werk en kijken of het iets voor je is. Is er een klik met de locatie, of de mensen die er wonen en werken?  Dan kun je vaste vrijwilliger bij ons worden.”

“Er is veel leed, maar tegelijkertijd zien we elke dag dat mensen iets voor een ander willen doen”, vertelt Eva. “We krijgen onder andere aanmeldingen van groepen uit de gemeenten en de rijksoverheid. Die komen uit de spreekwoordelijke ivoren toren, om te zien voor wélke mensen zij het beleid maken. Maar ook bedrijven komen in actie. Hun motivatie is vaak: we verdienen aan de stad, maar we willen ook graag iets teruggeven.”

Samenwerking Stichting Present & Leger des Heils in 2023, Den Haag