Ver-werken bij 50|50

'We blijven zoeken naar de drive die in mensen zit'

Nieuws 10 juli 2023

Een Leger des Heils ‘gen’; dat heeft Johan volgens zijn collega: “Eigenlijk zeg je vanuit je hart al gauw de goede dingen.”

Johan werkt als senior werkbegeleider bij 50|50 in Dordrecht. Bij 50|50 kunnen deelnemers terecht voor een leer-werkplek die gericht is op zowel dagbesteding als arbeidsre-integratie.

Johan: “Wanneer je deelnemers vraagt wat ze waarderen aan het werk, zeggen ze allemaal: “Het geeft mijn leven weer structuur, ik kom mijn bed ergens voor uit, ik krijg een bakje koffie en mijn sociale leven wordt hier opgebouwd”. Deelnemers hebben veel uit hun leven te verwerken. Hun hoofd zit overvol, dus is het goed dat zij hier hun focus kunnen verleggen. We brengen zes uur per dag intensief door met elkaar en we horen dan ook bijzondere verhalen. Hoe langer ze ons kennen, hoe meer verhalen er komen. Verhalen die dieper gaan dan: “Wat heb je in het weekend gedaan?” De deelnemers zijn hier vaak meer open omdat ze zich in een andere sfeer begeven: een werksfeer in plaats van in een woonsituatie.”

50|50 packaging en groenonderhoud
"Onze locatie van 50|50 werkt samen met diverse externe opdrachtgevers. Zo worden bijvoorbeeld bouwpakketten samengesteld voor scholen en snoepzakjes ingepakt voor verschillende outlets. We bieden deelnemers de mogelijkheid om betrokken te zijn bij het volledige logistieke proces, van de ontvangst van pallets met bulkgoederen tot het eindproduct. Elke deelnemer heeft een eigen rol in dit proces. Sommigen wegen producten af, terwijl anderen verschillende onderdelen in doosjes verpakken. Deelnemers die de rol van voorman hebben, zorgen voor een goede organisatie door het stapelen van dozen, uitvoerende taken en het coördineren van de controle van pakbonnen. 

Daarnaast werken we samen met hoveniersbedrijf GreentoGrow om deelnemers die graag in een groene omgeving werken tegemoet te komen. Wanneer een deelnemer zijn of haar maximale potentie heeft bereikt, kijken we naar de volgende stappen. We streven ernaar om een geschikte plek te vinden die bij die persoon past. Dit stimuleert de deelnemer om een CV op te stellen en sollicitatiegesprekken aan te gaan. Gedurende dit hele proces bieden we de deelnemers begeleiding en ondersteuning."

Deelnemers hebben veel uit hun leven te verwerken, bij 50|50 kunnen ze hun focus verleggen

Werksfeer
“Onze deelnemers hebben uiteenlopende achtergronden. Dit varieert van psychische- en verslavingsproblematiek tot het slachtoffer zijn van misbruik. De sfeer onder de deelnemers verschilt per dag. We hebben zo nu en dan een incident, maar vaak voelen we dit al aankomen en kunnen we voorkomen dat het uit de hand loopt. We proberen het leuk te maken met elkaar. Zo doen we regelmatig muziek aan, organiseren we een barbecue en vieren we Pasen en Kerst.”

Drive vinden
“We blijven zoeken en kijken naar de drive die in mensen zit en soms vind je die drive toevallig. Zo was er een meneer die meerdere keren een terugval had. Toen we hem een boormachine gaven, iets waar hij vroeger mee werkte, leefde hij helemaal op.”

Altijd welkom
“Het komt voor dat deelnemers voor een langere tijd niet op komen dagen of dat deelnemers na een sollicitatiegesprek weer compleet terugvallen. Op zulke momenten realiseren we dat er toch meer aan de hand is dan dat wij hebben gezien. Het is lastig om te zien dat wanneer deelnemers weer terugkomen zij echt een knauw hebben gehad. We kijken dan opnieuw hoe we de deelnemer verder kunnen helpen. Bij ons is het zo: het mag altijd mislukken, het mag altijd fout gaan en je bent altijd weer welkom om terug te komen.”