Leger des Heils column jeugdbescherming

Uit huis geplaatst

Column jeugdbeschermer Sara de Jong

Jeugdbescherming Tekst: Sara de Jong

“Kelly zit vast op het politiebureau en Tom kan de zorg voor Nora niet op zich nemen.” Het is een warme zaterdagmiddag als mijn leidinggevende mij belt en me op de hoogte brengt van deze crisis. Ik aarzel geen moment, en bel de oppas voor mijn kinderen. Ik wil direct zelf naar het politiebureau rijden om Kelly te spreken. Het is nog 45 minuten rijden voor ik ter plekke ben.

Tijdens die rit gaan er allerlei radertjes lopen. Heel praktisch: de bereikbaarheidsdienst laat vader Tom weten dat ik zijn dochter Nora die middag zal ophalen. Of hij vast wat spulletjes voor haar kan inpakken. Ook belt de bereikbaarheidsdienst een collega of die met mij mee kan naar het politiebureau, waar moeder Kelly zit. Ik spreek telefonisch met deze collega de middag door.

De laatste paar minuten van mijn rit rijd ik in stilte. Ik bereid me voor op het gesprek met Kelly. We zullen haar moeten aanzeggen dat haar dochtertje tijdelijk elders moet gaan wonen, omdat zowel zij als Tom op dit moment niet voor Nora kunnen zorgen.

Dit gesprek willen we allebei niet voeren

“Ik weet wat jullie me komen vertellen”, zegt Kelly, terwijl ze door een agent de gespreksruimte in wordt geleid. Ze gaat tegenover mijn collega en mij zitten en kijkt me zowel boos als verdrietig aan. Ik knik. Dit gesprek willen we allebei niet voeren. Ik heb met Kelly te doen. Ik voel haar verdriet. Ik voel het ook als ik even later haar dochtertje ophaal, en deze nietsvermoedend haar hand in mijn hand legt als we naar de auto lopen. In mijn andere hand heb ik haar tas met spulletjes.

Als ik Nora naar het gezin heb gebracht waar ze wordt opgevangen, ben ik blij dat ik langer dan een uur naar huis moet rijden. Het is inmiddels zaterdagavond en ik tuur voor me uit naar de ondergaande zon boven de snelweg. Ik ben nog steeds geraakt. Ik had het Nora en Kelly zo gegund dat dit niet was gebeurd. Dat Nora die avond in haar eigen bedje had geslapen. Maar soms kan het niet anders.

Deze column gaat over een moment uit het leven van Sara de Jong (38) toen ze als jeugdbeschermer werkte. Inmiddels is ze manager bij Leger des Heils Jeugdbescherming & Reclassering. 

Strijd met ons mee

Strijd met ons mee