Tienermoeder in de opvang

Van zwanger op straat naar een eigen plek

Beschermd wonen Tekst: Willemijn de Jong / Beeld: Folkert Koelewijn

Priscilla en Naira wonen in de opvang voor tienermoeders in Rotterdam, met hun zoontjes. 

Priscilla heeft een kleine Feyenoord-fan gekregen: “Hij heeft geen keus, hij is sowieso voor mijn cluppie, haha.” Priscilla heeft de namen van alle familieleden die belangrijk voor haar zijn op haar lichaam getatoeëerd. Vooral haar oma’s zijn belangrijk voor haar. Priscilla heeft ook goed contact met haar vader, broer en zus. Maar ze had geen plek om te bevallen en met haar zoontje te wonen. 

Een eigen woonplek

Deze opvang is een goede oplossing. Met de vader van haar zoontje is het contact niet super. “Er is een bezoekregeling. Hij mag hier langskomen onder toezicht. Maar hij vindt het te ver reizen, dus ja.” Priscilla wil liever niet te lang in de opvang blijven wonen: “Er is ook veel ruzie met de andere meiden. Ik zou wel blij zijn met een eigen plek voor mij en mijn zoontje.”

Zwanger in de nachtopvang

Naira heeft een zoontje van acht maanden. Ze raakte dakloos toen ze erachter kwam dat ze zwanger was. De eerste maanden van haar zwangerschap sliep ze in de nachtopvang en leefde ze overdag op straat. “Ik moest om half negen weer de straat op, met ochtendmisselijkheid. Dat was echt niks. Ik had niks te doen ook.” Gelukkig kreeg ze een eigen kamer in deze opvang. Dat zorgde voor rust en veiligheid. Nu kan Naira focussen op een goede mama zijn, haar taakstraf afronden en hopelijk op termijn – als het lukt om afspraken na te komen – een eigen woonplek krijgen. Dan hoopt Naira ook school weer op te pakken.

Leger des Heils vindt dat iedereen recht heeft op een eigen, passende woonplek. Wonen is een mensenrecht! Lees hier alles over Wonen Eerst.