Zien bewegen, doet bewegen

Nieuws 14 december 2023

Op de permanente winteropvang aan de Sportlaan in Den Haag brengen ongeveer 100 dak- en thuisloze mensen de winter door.  Dit jaar worden er nog meer activiteiten georganiseerd. Want als je overdag actief bezig bent, slaap je beter en pieker je minder. Actief bezig zijn kan ook helpen om te ontdekken waar je goed in bent en wat je leuk vindt, om zo weer vertrouwen in jezelf en in het leven te krijgen.

Om die reden heeft de winteropvang dit jaar een eigen sportruimte. Met onder andere een loopband, een roeimachine, een crosstrainer en een boksbal. Ook hangt er een badmintonnet, want voor badminton is de hoge ruimte perfect. Vanuit de hal beneden zie je de shuttles heen en weer vliegen. Dat werkt aanstekelijk: zien bewegen, doet bewegen! Vooral voor badminton zijn er geïnteresseerden en de eerste toernooien zijn al geweest.

Avonduren

Twee deelnemers van de winteropvang zorgen voor de sportruimte, die een aantal keer per week open is. Sinds kort ook in de avonduren, omdat sommige bewoners overdag naar hun (vrijwilligers)werk gaan. Een van hen is Ben.* Hij werd dakloos omdat zijn bedrijf failliet ging en daarnaast wat persoonlijke problemen had. Nu woont hij tijdelijk in de winteropvang, maar vanaf februari heeft hij weer een huis. “Met sporten kan ik mijn kop lekker leegmaken. Dan ben ik even met iets anders bezig, en denk ik even niet aan mijn problemen.”

Doneer sportspullen aan de winteropvang!
Heb jij sportspullen over die je niet gebruikt? In de sportruimte zijn ze erg welkom. Denk aan badmintonrackets, shuttles, bokshandschoenen, meditatiematjes en -kussentjes. Maar ook sportkleding en -schoenen hebben onze deelnemers vaak niet. Help hen een stap verder en stuur een e-mail naar nw.samendoen@legerdesheils.nl.

Beter slapen

Marc woont nu voor de tweede keer in de winteropvang. Na zijn vertrek in april 2023 huurde hij een kamer. Maar de huurprijs werd steeds hoger, net zolang tot hij het niet meer kon betalen. Op 1 november kon hij weer terecht in de winteropvang en hij werkt fulltime als systeembeheerder. Heeft hij nog wel energie om na een werkdag te sporten? “Jazeker”, zegt hij. “Het is belangrijk om goed in het gareel te blijven. Als je niet sport, gaan je spieren snel achteruit. Die gaan er sneller af, dan dat ze erbij komen”

“Door het sporten word je moe en slaap je beter”, vervolgt Marc. “Je ziet dat mensen hier moeilijk in slaap komen, doordat ze te weinig bewegen overdag.” Het is niet zo eenvoudig om de bewoners van de winteropvang aan het sporten te krijgen. Vaak staat een drugs- of alcoholverslaving in de weg.

Cardiotraining

Ben: “De groep die nu komt sporten is al in beweging, die willen verder komen. Wij helpen hen daarbij. Zo doen we bijvoorbeeld een warming up, dat vinden we heel belangrijk. We helpen hen ook bij de oefeningen. Marc: “Je kunt nu vooral cardiotraining doen, maar nog geen circuitje, waarbij je een deel van het lichaam traint.” Meer fitnessapparatuur is inmiddels in aantocht.

Aan plannen en mogelijkheden geen gebrek. Marc, die behalve fitness ook Qi gong beoefent, zou graag meditatieworkshops geven aan zijn medebewoners, want: "dat kan helpen om de onrust uit het lichaam te verdrijven.” Voor wie niks heeft met yoga of meditatie is er binnenkort ook een boksles.

*de naam van Ben is veranderd