Warme slaapplaats voor de winter

Willem Jan de Bruin Fotografie
Nieuws 01 november 2023

Deze winter kunnen 120 mensen hun slaapplek in het bos of in een tochtige parkeergarage verruilen voor een plek in de permanente winteropvang. Het Leger des Heils verzorgt daar opnieuw de begeleiding van dak- en thuisloze mensen, in opdracht van de gemeente Den Haag. Deze winteropvang is open van 1 november tot en met 31 maart 2024, 24 uur per dag, 7 dagen per week.

In het oude Juliana Kinderziekenhuis aan de Sportlaan 598 is opnieuw een winteropvang ingericht. Er is plek voor 120 mensen. Zij kunnen er dag en nacht terecht voor een periode van 5 maanden. Ze hebben er een slaapplek, een warme douche en krijgen drie maaltijden per dag. Aanmelding voor een plek in deze winteropvang gaat via het Daklozenloket.

Lichtje

“Voor 120 mensen die nu dakloos zijn, is de winteropvang de komende periode hun thuis. We hopen hen een veilige en fijne plek te bieden. Een lichtje te zijn in een donkere periode”, vertelt afdelingsmanager Linette Alderliesten. De opvang voorziet allereerst in bed, bad en brood, maar tegelijkertijd worden de deelnemers gemotiveerd om aan hun toekomst te werken.

“Met de deelnemers werken we aan hun herstel”, vervolgt Linette. “Samen kijken we naar hun vervolgtraject, bijvoorbeeld bij Housing First of de Kessler Stichting. We werken hierin samen met gemeente Den Haag en andere organisaties, zoals Stichting Barka, Brijder verslavingszorg en het TOP-team van Parnassia. Zij hebben hier ook een kantoor op de winteropvang, dus de lijnen zijn kort.”

Talenten

Dit jaar is er veel aandacht voor dagbesteding “Actief bezig zijn draagt bij aan het herstel van onze deelnemers”, vertelt Leonieke van Lindert, afdelingsmanager met als aandachtsgebied dagbesteding. “Voor iedereen is er iets passends te doen. Mensen krijgen de kans om hun talenten te ontdekken en nieuwe vaardigheden te leren. Stilzitten is geen optie!”

“Samen met onze twee partners, Reakt en Schroeder, bieden we verschillende vormen van werk en dagbesteding”, vertelt Leonieke. “Op onze locatie organiseert ons participatieteam daarnaast allerlei soorten activiteiten. Dat aanbod is heel breed. Sport & spel, maar ook helpen met het uitdelen van de maaltijden, het schenken van koffie en thee, meehelpen in onze kledingwinkel en het schoon en opgeruimd houden van de omgeving behoren tot de mogelijkheden.”