Vrijwilligerswerk René Leger des Heils

"Prachtig mooi om de deelnemers iets bij te kunnen brengen, zodat ze straks weer aan het werk kunnen."

Werken Bij

Zonder vrijwilliger René (53) is de houtwerkplaats in Leeuwarden niet compleet. Elke werkdag is ‘de grote grappenmaker’ aanwezig. “Het is mijn lust en mijn leven. Ik help werkplaatschef Paul en begeleid de deelnemers bij het maken van de producten. Én opletten dat er geen vingers worden afgehakt,” grapt hij erachteraan.

René draagt zijn ervaring uit de (scheeps)bouw graag over op de deelnemers van de houtwerkplaats. Vanuit de gemeente worden hier deelnemers geplaatst die bezig zijn met een re-integratieproces. Ze maken bijvoorbeeld meubels en zelfs inventaris voor winkels als Dille & Kamille. Ondanks zijn hartproblemen, reuma en andere lichamelijke ongemakken, slaat René geen dag over. “Ik kan ook wel thuis blijven zitten en daar alles verbouwen, maar dat geeft mij geen voldoening. Ik vind het heerlijk om die jongens hier wat te leren!”

Thuiszitten is geen optie

Het is misschien wel extra bijzonder dat René zelf ook deelnemer is geweest in deze houtwerkplaats. Een aantal jaren geleden werd hij afgekeurd om te werken, maar thuiszitten was voor hem geen optie. Via een andere organisatie kwam hij in de houtwerkplaats terecht. Toen het Leger des Heils deze locatie overnam, vroeg hij zelf om overplaatsing naar het Leger. “Hier word je behandeld als mens en niet als nummer. Het is geen moeten, het mag allemaal. Het is prachtig mooi om de deelnemers iets bij te kunnen brengen, zodat ze straks weer aan het werk kunnen. En ik word dan wel niet betaald, maar als je iets goeds hebt afgeleverd, krijg je wel een compliment!”

Vrijwilliger houtwerkplaats 50|50

René loopt over van de verhalen van deelnemers die hem hebben geraakt: “We hebben met verschillende mensen te maken; mensen met bijvoorbeeld ADHD of PDD-NOS en er werken ook drugsverslaafden. Een jongen kwam binnen en zei: ‘Hout is om in de fik te steken, meer niet’. Zeven maanden later is hij heerlijk bezig en vindt hij het werk prachtig. Je ziet zo’n jongen veranderen, daar doe ik het voor!” René verwelkomt graag nog meer vrijwilligers in het team. “Het geeft mij een geweldig gevoel om te zien dat ze zich hier ontwikkelen. Lekker met elkaar bezig zijn, grappen maken en ondertussen leren. Dat is het mooiste wat er is. Hoe meer vrijwilligers, hoe beter!”

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Wil jij ook je steentje bijdragen?