Leger des Heils veteranen Defilé

Niels van den Bos loopt 25 juni 2022 mee

‘Ik loop mee om veteranen te bereiken die nu in de problemen zitten en buiten beeld zijn.’

Nieuws 24 maart 2022 Tekst: Wilfred Hermans / Beeld: Daniël Albers

Wat heb je bij Defensie gedaan?

“In de jaren 93/94 ben ik als dienstplichtig militair zes maanden naar Bosnië uitgezonden geweest. Het werken bij Defensie beviel me goed en na mijn dienstplicht, heb ik nog viereneenhalfjaar bij het 12e bataljon van de Luchtmobiele Brigade gediend."

Zie je overeenkomsten tussen dat leger en het Leger des Heils?

“Enerzijds niet; defensie is een wereld apart, zodra je de poort van de kazerne binnenstapt, is alles anders. Het is een gesloten wereld. Het Leger des Heils is juist een open organisatie, toegankelijk voor iedereen. Aan de andere kant gebruik ik principes die ik bij Defensie geleerd heb nu in mijn werk, zoals doorzettingsvermogen en samenwerken. Afkomen van verslavingen is een kwestie van een lange adem, en ik moet in mijn contact met deelnemers niet bij de eerste tegenslag opgeven. Ik moet me kunnen aanpassen, flexibel zijn en vooruit kunnen kijken.”  

Door mee te lopen in het Defilé hoop ik dat we andere veteranen kunnen bereiken die in moeilijke omstandigheden zitten en te laten zien dat we er zijn en willen samenwerken.

Waarom loop jij straks mee in het Nationaal Defilé?

“Vooral om veteranen te bereiken die nu in de problemen zitten en buiten beeld zijn. Daar herken ik mijzelf in. Na mijn Defensie-periode ging het niet goed met mij. Ik had moeite om me aan te passen aan de burgermaatschappij en moest zaken verwerken die ik tijdens mijn uitzending had gezien en meegemaakt. Dit lukte me niet alleen en ik ging middelen gebruiken om het leed te verzachten. Ik betaalde m’n rekeningen niet meer en kwam, verslaafd aan harddrugs, op straat te staan. Na een lang traject van hulpverlening, ben ik er weer bovenop gekomen. Inmiddels ben ik tien jaar clean, dat is een lange weg geweest. Mijn herstel begon met een stellen van een hulpvraag. ‘Help me want ik kom er alleen niet uit’. Door mee te lopen in het Defilé hoop ik dat we andere veteranen kunnen bereiken die in moeilijke omstandigheden zitten en te laten zien dat we er zijn en willen samenwerken."

Hoe zou het Leger des Heils veteranen kunnen helpen?

"Vooralsnog hebben we beperkt zicht op deze doelgroep, dus je zullen we ons moeten bewegen in hetzelfde circuit; daar kunnen andere veteranen een rol in spelen. Veteranenzorg bij het Leger des Heils staat nog in de kinderschoenen maar we zetten een stap voorwaarts door veteranen op te zoeken, het gesprek aan te gaan en daarbij te vragen of, en hoe we ze kunnen helpen."

Niels van den Bos (48), persoonlijk begeleider bij Beschermd Wonen in Ugchelen.

Meinke Ehrhardt loopt 24 juni mee

Meinke Ehrhardt loopt 24 juni mee

24 maart 2022 •
24 juni 2023 is het Nationale Veteranendag. Meinke Ehrhardt loopt met het LdH-detachement mee in het Defilé.