Natuur verbindt mensen met zichzelf

Open dag 50|50 Binnenbos

Nieuws 01 juni 2023

Vandaag is in aanwezigheid van Prinses Irene een open dag gehouden in 50|50 Binnenbos. In deze tuin werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan herstel van het gewone leven door in verbinding te zijn met de natuur. Het project is een samenwerking tussen het Leger des Heils en de Fred Foundation.

Voor wie graag in de natuur is, het niet erg vindt vieze handen te krijgen en werken in een moestuin leuk vindt, is het 50|50 Binnenbos ideaal. Er wordt gezaaid, gestekt, geplant, gewied, gesnoeid en geoogst om zo op een duurzame manier groenten en eetbare planten te kweken. Het hele jaar door is er wel iets te doen en kunnen deelnemers kennis en ervaring opdoen over gezond voedsel verbouwen. Maar in het Binnenbos wordt niet alleen maar geleerd over de natuur, zegt werkbegeleider Henk Blokhuis: ‘Het Binnenbos is ook een plek waar mensen verbinding leren maken met de natuur. En dat is heel helpend, want als het lukt om in contact te komen met de natuur, ervaren ze ook verbinding met hun omgeving en met zichzelf en leren ze eigen keuzes te maken. Dat is elke keer mooi om te zien.’ Hulpmiddel daarbij is de ‘tuintaalmethodiek’; praten met elkaar over en tegen de gewassen in de tuin. ‘Tuintaal is laagdrempelig, iedereen spreekt het’.

De moestuin wordt ondersteund vanuit de Fred Foundation. Oprichter Fred Matser: ‘Ik ervaar zelf ook dat als je in contact staat met jezelf en jezelf beter kent, het makkelijker is om met andere mensen in contact te komen. Het is mooi om te zien dat dit hier kan’. Bijzondere gast tijdens de open dag was Prinses Irene, natuurliefhebber pur sang. Voor haar staat de relatie mens-natuur centraal. Irene: ‘De mens is deel van de natuur, maar helaas zijn wij daar ver vanaf gedwaald. Dit project is daarom zo mooi, want hier wordt door praktisch te werken met de handen in de aarde de verbinding gelegd met de natuur en haar helende kracht’.

Over het Leger des Heils
50|50 Binnenbos is onderdeel van het 50|50 workcenter, het leerwerkbedrijf van het Leger des Heils. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen hier een zinvolle dagbesteding en kunnen via leerwerkbedrijven soms doorgroeien naar betaald werk. De hulpverlening is altijd gericht op het herstel van het gewone leven.