Ik ben collectant: Selina

Selina collecteert voor het Leger des Heils

Vrienden van Tekst: Coen van Everdingen en Geke van Wijnen / Beeld: Folkert Koelewijn, GoedFolk  

Vrijwilliger Selina Thomas liep in Wageningen mee met de collecte van het Leger des Heils. Daarmee is ze een van de bijna 9.000 vrijwilligers die tussen 27 november en 3 december 2022 door heel Nederland langs de deuren ging om geld op te halen voor de buurthuiskamers. Het Leger des Heils heeft door heel Nederland ongeveer 120 van deze ontmoetingsplekken, waar iedereen welkom is voor een kop koffie en een praatje. Met de buurthuiskamers strijdt het Leger tegen eenzaamheid, iets waar 1 op de 10 Nederlanders veel last van heeft.

Selina was dit jaar voor het eerst collectant. “Ik kwam al vaker bij verschillende activiteiten van het Leger des Heils in mijn buurt. Daar hebben ze gevraagd of ik mee wilde lopen dit jaar. Dat heb ik gedaan en het is me goed bevallen.”

Ontmoetingswinkel

Toen ze net in Wageningen woonde, fietste Selina vaak langs de ontmoetingswinkel van het Leger des Heils. Hier wordt (tweedehands) kleding verkocht en kun je ook een kop koffie of soep nemen en andere mensen ontmoeten. Toen ze er eenmaal binnen was geweest, is ze blijven komen. Selina: “Ik vind contact met andere mensen belangrijk. In je uppie thuis is niet leuk, je moet werk hebben of een plek om naartoe te gaan. In de ontmoetingswinkel doe ik ook wel eens mee met leuke activiteiten.”

De coördinator van de ontmoetingswinkel, Jolanda, heeft Selina gevraagd of ze een keer mee wilde doen met de collecte. “Dat wilde ik wel proberen en het was een positieve ervaring. Het is leuk om langs de deuren te gaan en zoveel mensen te spreken. De meeste mensen die ik heb gesproken waren heel vriendelijk. Soms deden mensen de deur open en zei ik: ‘Hee, woon jij hier?!’, want dan bleken we elkaar te kennen. Het allerleukst vond ik als kinderen de deur open deden. Soms roepen ze dan heel hard: ‘Mamaaa!’”

"Ik vind contact met andere mensen belangrijk. In je uppie thuis is niet leuk."

Digitaal doneren

“Collecteren moet je wel durven! Veel mensen zijn vriendelijk, maar er zijn ook onbeschofte mensen die de deur in je gezicht dichtslaan. Gelukkig zeggen de meesten die niets willen geven gewoon: ‘ik heb nu niks in huis’. Er staat nu ook een QR-code op de collectebus, zodat mensen gemakkelijk digitaal geld over kunnen maken. Toch geven de meesten nog steeds contant geld.”

“Waar je vooral goed op moet letten als je in het donker langs de deuren gaat, is of er stickers op de deur zitten. Sommige mensen hebben een ‘nee-nee-sticker’ op de deur. Daar moet je natuurlijk niet aanbellen, maar in het donker is dat soms lastig te zien. Als je er goed op let, dan voorkom je lastige situaties.”

“Ik ben nu twee keer een middag met de collectebus langs de deuren gegaan. Dat was een leuke ervaring, dus ik denk dat ik volgende keer gewoon weer meedoe.”

Word ook collectevrijwilliger

Word ook collectevrijwilliger