De vraag die overblijft na een verslaving: ‘Wie ben ik?’

Leger des Heils opent eerste herstelacademie in Utrecht

Nieuws 08 juni 2023

In 2019 startte Leger des Heils Midden-Nederland met de eerste herstelgroepen. Gevormd door en voor mensen die een periode van ontwrichting hebben meegemaakt. Het voorziet in een behoefte: begin 2023 is de eerste Herstelacademie geopend in Utrecht.

‘De Herstelacademie is een plek, een vrije ruimte, waar mensen heel concreet aan hun herstel kunnen werken’, zegt Aron Kroon, een van de drijvende krachten erachter. ‘Je kunt er bijvoorbeeld deelnemen aan een van de herstelgroepen die dagelijks draaien. We bieden die in verschillende varianten. Bij de variant ‘Herstel in beeld’ wordt gewerkt met foto’s die de deelnemer zelf maakt en die raken aan thema’s die belangrijk zijn voor zijn of haar herstel. Denk aan een vogelhuisje waarvan het dak stuk is. Dat kun je op jezelf betrekken: wat is er bij mij stukgegaan en heb ik te repareren? Dat met elkaar delen levert herkenning op en de mogelijkheid elkaar daarin te supporten. Ook bouw je via de Herstelacademie een sociaal netwerk op, wat een belangrijke factor is in het herstel. Zo kom je samen verder.’

In de Herstelacademie kunnen mensen ook de OKEE-cursus volgen (Ontwikkelen Kennis en Ervaring), een traject van 16 weken waarin mensen leren zingeving en betekenis aan hun leven te geven, zodat ze niet opnieuw ontwricht raken. Dit jaar volgen voor het eerst ook medewerkers van het Leger des Heils, die ervaringsdeskundigheid hebben, de cursus. Aan de herstelgroepen en cursussen nemen gemiddeld 100 mensen per jaar deel.

Zelfstigma

Vaak denken mensen dat je leven weer ‘gewoon’ is als je een dak boven je hoofd hebt en een verslaving onder controle. Maar dan begint het herstel pas echt en komen de vragen op je af: wie ben ik, wat is er met mij gebeurd en hoe heeft dat kunnen gebeuren? Aron: ‘Dat herstelproces is super persoonlijk en heel intensief. Mensen vinden hun weg wel, maar kampen soms met terugval doordat ze niet tot de kern dúrven komen, omdat het zo zwaar is. Herinneringen aan misbruik zijn vaak jarenlang weggestopt of verdoofd. Uit die cirkel komen en afrekenen met het zelfstigma dat er vaak een resultaat van is, lukt niet iedereen en duurt soms een heel leven.’

Wil je meer informatie ontvangen over de Herstelacademie of een keertje langskomen? Neem dan contact op met Aron via 06-46012243 of neem een kijkje op deze pagina voor het aanbod.