Leger des Heils hulpverlening

‘Soms moet je accepteren dat je niet alles meer kunt'

Verpleging en verzorging Tekst: Wilfred Hermans / Beeld: Marleen Kuipers

Bram krijgt hulp van het Leger des Heils. ‘Mauwen doe ik niet gauw, en ik ben eigenwijs genoeg om niet snel hulp te vragen, maar op den duur redde ik het niet meer alleen.’ Ondanks zijn fysieke beperkingen vermaakt hij zich nog prima: hij schildert, kookt en naait graag.

Bram is 61 jaar ‘en nog niet verrot’. “Hoewel: van binnen was ik zeven maanden geleden aardig verrot, ja.” Bram houdt zijn handen een halve meter van elkaar. “Ik had zúlke dikke voeten en onderbenen. Als ik de straat uitliep, moest ik onderweg drie keer stoppen. Mauwen doe ik niet gauw, en ik ben eigenwijs genoeg om niet snel hulp te vragen, maar toen redde ik het niet meer alleen. Ook werd ik snel benauwd, omdat ze vijf jaar geleden al de helft van m’n rechterlong hadden weggehaald.”

Hulp bij het douchen

Bram vermaakt zich nog prima, ondanks zijn fysieke beperkingen. Hij schildert, kan overweg met een naaimachine en spreekt af met vrienden, voor wie hij graag kookt. Marjolein, de wijkverpleegkundige van het Leger des Heils, komt drie keer per week langs, vooral om te helpen bij het douchen. Bram moest daar even aan wennen, want ‘hij is geen naaktloper’ en mensen moeten niet te dichtbij komen. Maar Marjolein is een rustig persoon. Bram is blij dat ze erbij is als hij doucht, want die douchetegels zijn spekglad; onbegrijpelijk, foetert hij, iedere halvezool begrijpt toch dat gladde tegels niet handig zijn in een badkamer?

Leger des Heils hulpverlening
Bram krijgt hulp met zijn pillen Marleen Kuipers

Mag een kerel een beetje ijdel zijn?

“Ik heb me niet geschoren”, verontschuldigt Bram zich als de fotograaf aan het werk gaat. “Er is altijd een kans dat ik mezelf snijd, en dat wil ik niet als ik bezoek krijg. IJdelheid? Ja, maar mag een kerel een beetje ijdel zijn?” Of hij zonder het Leger des Heils zou kunnen? “Laat ik eerlijk zijn: dat wil ik voor het einde van dit jaar voor elkaar hebben. Ik wil niet te snel, om daar later weer op terug te moeten komen, en ik houd van duidelijkheid – van mijn kant, en van hun kant. Die duidelijkheid is er nu.”

Wil jij mensen als Bram graag verder helpen? Houd je van aanpakken en ben je niet bang voor onverwachte situaties? We zijn altijd op zoek naar mensen zoals jij! Neem eens een kijkje bij onze verpleging en verzorging-vacatures: