17 nachten veilig slapen

Nieuws 23 januari 2024

De Haagse locatie voor de winterkouderegeling aan de Rooseboomstraat is na ruim 2 weken open te zijn geweest, op 22 januari weer gesloten. Afdelingsmanager Leonieke van Lindert: ‘De eerste nacht maakten 57 dak- en thuisloze mensen gebruik van de locatie, maar dat aantal is opgelopen. Maar de laatste nacht, van zondag op maandag, hebben maar liefst 106 mensen de nacht doorgebracht op deze opvang. Een record!’


Dit is hoe de winterkouderegeling (WKR) werkt: de locatie is alleen open bij zeer koud weer of erge storm, van 1 november tot 1 april. De 4 grote gemeenten in Nederland (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, en Utrecht) bepalen wanneer de opvang opengaat en voor hoe lang. Het Leger des Heils Noordwest voert de zorg en begeleiding uit op de Haagse locatie.

Samen aan tafel

Wanneer de locatie sluit, staan de meeste mensen weer op straat. Een enkeling kan doorstromen naar de permanente winteropvang aan de Sportlaan in Den Haag. ‘Ik zag tranen van geluk toen ik dat nieuws mocht brengen’, vertelt Van Lindert.  

’s Avonds krijgen de deelnemers een warme maaltijd. Sinds de kerstdagen staan er twee lange tafels in de eetzaal, in plaats van meerdere losse. Van Lindert: “Hierdoor gaan mensen bij elkaar aan tafel zitten en praten ze ook met mensen die ze nog niet kennen. Dat is nu normaal geworden.” De gedoneerde pingpongtafel is populair, wat de eetzaal tot een levendige plek maakt.  

Donaties uit de buurt en organisaties

Behulpzaam

Met andere deelnemers wordt er ‘geshopt’. Door donaties en giften van buren, scholen en organisaties is er op de locatie een groot aanbod van warme, schone en passende winterkleding. “We noemen het ook wel ‘the mall of the WKR’”, vertelt Van Lindert lachend. Ook andere giften komen regelmatig binnen: zelfgebakken koekjes, slaapzakken en handdoeken, en onlangs een geldbedrag van € 100. Van Lindert: “Hiervan konden we de deelnemers 5 dagen achter elkaar een toetje aanbieden.”

Van Lindert: “Een veilige en warme plek, een stevige maaltijd en een bed. Dat is wat we dak- en thuisloze mensen willen bieden tijdens koude winterdagen. Dit doen we met enthousiaste, jonge professionals en vrijwilligers, die onder alle omstandigheden behulpzaam en gastvrij zijn en niet oordelen. Dat is volgens mij de basis van goede zorg aan iedereen die bij ons een veilig onderdak zoekt.”