De Toevlucht

Aanmelden

Als je geen verblijfsvergunning hebt en vragen hebt over, of op zoek bent naar, opvang, kun je terecht bij het Aanmeldloket.  Bij het Aanmeldloket wordt bepaald of je kan worden opgevangen in eerstelijnsopvang: snelle en kortdurende opvang voor enkele weken tot maanden. 

De Toevlucht />
								<div class=
location_on
Utrecht
phone

Informatie & kenmerken

access_time
24-uursbegeleiding
directions_bus
OV-locatie op loopafstand

Specificaties

Bij de Toevlucht in Utrecht vinden ongedocumenteerde, dakloze mannen een plek om even op adem te komen en weer zicht te krijgen op hun situatie en mogelijkheden. Om een plek te krijgen bij De Toevlucht, moet iemand zich eerst registreren bij het Aanmeldloket voor ongedocumenteerden. Daar wordt de situatie van een persoon beoordeeld na een intakegesprek en wordt er bepaald of iemand recht heeft op opvang en welke locatie de beste opvang kan bieden. Door een tekort aan opvangplekken is er sprake van een wachtlijst. Mannen met ernstige medische of psychische problemen kunnen niet worden aangemeld bij De Toevlucht.

Begeleiding

Naast bed, bad en brood stellen wij begeleiding als voorwaarde voor verblijf in De Toevlucht. Iedere gast wordt gekoppeld aan een contactpersoon van Vluchtelingenwerk, die deze begeleiding verzorgt. Er wordt samen gekeken naar mogelijkheden voor legaal verblijf in Nederland of een ander land, of naar terugkeer. Bij De Toevlucht krijgen onze gasten de kans om even op adem te komen en weer zicht te krijgen op hun mogelijkheden. Er is voor iedere gast een eigen bed, er kan gebruik worden gemaakt van de badkamer en de wasmachine en er wordt elke dag voor een warme maaltijd gezorgd. Overdag sporen we onze gasten aan om deel te nemen aan activiteiten die in Utrecht speciaal voor ongedocumenteerden worden georganiseerd. ‘s Avonds biedt een gezellige woonkamer met een televisie en spelletjeskast de nodige ontspanning. Indien mogelijk worden tijdens het verblijf bij De Toevlucht de eerste stappen naar een juridische- of terugkeerprocedure gezet. De gastencontactpersoon van De Toevlucht onderhoudt het contact met Vluchtelingenwerk over de (juridische) begeleiding van de gasten en de verdere samenwerking. Als er sprake is van juridisch perspectief kunnen onze gasten opvang krijgen in een tweedelijns opvang, zoals de door de gemeente gefinancierde Noodopvang Utrecht (SNDVU) of ergens anders in Nederland. Later stromen ze vaak door naar een aanmeldcentrum voor een hernieuwd asielverzoek en vervolgens naar een asielzoekerscentrum (AZC).

Wil je meer informatie over Toevlucht? Klik dan hier.