Behandelgroep de Wissel

Zorgaanbod
Jeugdhulp en gezinsondersteuning
Beschrijving
Hulp voor kinderen en jongeren
Product
JongLeren
Gemeente
Utrecht
Plaatsen:
10
Aanmelden

Aanmelden kan via het Bureau Trajectmanagement (BTM). Het BTM is op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 16.30 uur op 088 - 890 79 00. Ook kunt u hier terecht voor inhoudelijke vragen over de zorg die wij leveren, financiering en de actuele wachttijden.

cloud_download Aanmeldformulier jeugd (docx)
Toon meer
Behandelgroep de Wissel />
								<div class=
location_on
Goeree 18
3524 ZZ Utrecht
phone

Informatie & kenmerken

JongLeren helpt kinderen en jongeren met een complexe hulpvraag. Ze hebben bijvoorbeeld een verstandelijke beperking, schulden, gebruiken middelen, verzuimen school of zijn in aanraking geweest met de politie. Daarnaast is er vaak  sprake van gedragsproblematiek en problemen in het eigen netwerk. Door hulp op maat leggen we een stabiele basis waar de jeugdige mee verder kan. Deze hulp kan allerlei vormen krijgen en de veiligheid van het kind staat altijd voorop.

accessibility
Doelgroep
Jongeren
access_time
24-uursbegeleiding
single_bed
Leefsituatie
Eigen kamer

Specificaties

De Wissel is een behandelgroep voor jongeren van 12 tot 18 jaar die door (ernstige) problemen (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen. Op de Wissel bieden wij de jongeren een veilige en stimulerende woonomgeving.

Begeleiding en daginvulling

De Wissel biedt 24-uurszorg middels een team van vaste medewerkers. Iedere jongere heeft een eigen mentor. Deze mentor geeft samen met de jongere, de gedragswetenschapper en de trajectmanager het hulpverleningsplan vorm. Uitgangspunt in de behandeling is het bieden van een stabiel en veilig leefklimaat met aandacht voor elke jongere. De jongeren gaan naar school, werk of hebben een ander vorm van daginvulling. Er is een dagstructuur met samen eten en daarnaast volgt iedere jongere een individueel traject waar hij/zij/hen werkt aan eigen doelen. 

De begeleiding is erop gericht dat elke jongere persoonlijke vaardigheden, zelfvertrouwen en een eigen sociaal netwerk ontwikkelen. Andere doelen zijn het verminderen van probleemgedrag en het verbeteren van de relatie met de ouders/verzorgers (waar mogelijk). Ook individuele therapie of groepstherapie kan een onderdeel van de begeleiding zijn. De Wissel probeert zo veel mogelijk aan te sluiten bij het gewone leven.

Als uitstroom werken wij bij voorkeur toe naar een terugplaatsing binnen het eigen gezin of netwerk. Indien nodig begeleiden wij de jongeren naar een zelfstandige woonplek (vaak met ambulante begeleiding) of een kamertrainingscentrum. 

Wonen

De Wissel is gevestigd in een reguliere woonwijk en biedt plek aan 10 jongeren. Iedere jongere heeft een eigen kamer die naar eigen wens ingericht mag worden. Daarnaast is er een gezamenlijke woonkamer. Als verlenging van de woonkamer is er een ruime tuin, waar in de zomer veel gebruik van wordt gemaakt. 

Locatie

Behandelgroep de Wissel ligt in de wijk Lunetten in Utrecht. Alle voorzieningen zijn op korte afstand bereikbaar. Het station Lunetten ligt op 5 minuten loopafstand. Het centrum van Utrecht is op 15 minuten per fiets bereikbaar. Voorzieningen als scholen en sportactiviteiten bevinden zich in een straal van 3 kilometer. 

Wissel+ - Wonen met meer zelfstandigheid

Voor sommige van onze jongeren geldt dat zij toe zijn aan meer zelfstandigheid. Voor deze jongeren hebben wij de Wissel+. In een naastgelegen woning is er ruimte voor maximaal 5 jongeren om een nieuwe stap naar zelfstandigheid te zetten. Ook voor deze jongeren is er 24-uurszorg, maar meer op afstand. Hier worden jongeren vaardigheden eigen gemaakt die gericht zijn op het doorgroeien naar zelfstandigheid, zoals koken, afspraken nakomen, structuur aanbrengen en beheer van financiën. 

➞ Kom jij ons team versterken? Check onze vacatures!

‘Aan het eind van de dag heb ik alleen mezelf’

‘Aan het eind van de dag heb ik alleen mezelf’

Een zelfstandig leven opbouwen na jeugdzorg is best een struggle. Hoe weet je nu of mensen echt van je houden? Happy (20) vertelt hoe ze het leven ervaart...