Zelfstandigheidstraining de Sterren

Zorgaanbod
Jeugdhulp en gezinsondersteuning
Beschrijving
Hulp voor kinderen en jongeren
Product
JongLeren
Gemeente
Utrecht
Aanmelden

Aanmelden kan via het Bureau Trajectmanagement (BTM). Het BTM is op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 16.30 uur op 088 - 890 79 00. Ook kunt u hier terecht voor inhoudelijke vragen over de zorg die wij leveren, financiering en de actuele wachttijden.

cloud_download Aanmeldformulier jeugd (docx)
Toon meer
Zelfstandigheidstraining de Sterren />
								<div class=
location_on
Pythagoraslaan 121
3584 BB Utrecht

Informatie & kenmerken

JongLeren helpt kinderen en jongeren met een complexe hulpvraag. Ze hebben bijvoorbeeld een verstandelijke beperking, schulden, gebruiken middelen, verzuimen school of zijn in aanraking geweest met de politie. Daarnaast is er vaak  sprake van gedragsproblematiek en problemen in het eigen netwerk. Door hulp op maat leggen we een stabiele basis waar de jeugdige mee verder kan. Deze hulp kan allerlei vormen krijgen en de veiligheid van het kind staat altijd voorop.

accessibility
Doelgroep
Jongeren
single_bed
Leefsituatie
Eigen kamer

Specificaties

De Sterren is een vervolgplek voor jongeren met (psychiatrische) problematiek die te zelfstandig zijn voor een kamertrainingscentrum, maar waarvoor zelfstandig wonen nog net een stap te ver is. Door een onstabiele thuissituatie kunnen zij niet meer naar huis. Er is ruimte voor jongeren met verschillende problematiek: jongeren met meerdere problemen zoals psychiatrische problematiek, verslaving (blowen), verzuim op school, schulden, geen stabiele thuissituatie, en mogelijk in aanraking geweest met de politie.

Begeleiding en daginvulling

De jongeren starten hun traject met het bepalen van doelen waar ze aan willen werken tijdens hun periode op De Sterren.

De jongeren worden wekelijks begeleid door een ambulant persoonlijk begeleider. Een trajectmanager begeleid vanaf de intake tot aan de uitstroom en een gedragswetenschapper is ook betrokken bij het traject. Als een traject goed verloopt kan de wekelijkse begeleiding worden verminderd naar eens per twee weken.

Op de locatie wonen 3 studentcoaches die vanuit het Leger des Heils zorgvuldig zijn geselecteerd. Zij bieden vanuit hun eigen leven ondersteuning bij de praktische taken waar jongeren tegen aan lopen. Soms is een luisterend oor of te zien hoe een leeftijdsgenoot iets oppakt al voldoende om de jongeren weer richting te geven. De studentcoaches kunnen een kleine signalerende functie hebben naar de persoonlijk begeleider, maar altijd in overleg met de jongere.  

Wanneer je op de Sterren komt wonen, wordt er verwacht dat je een goed dag- en nachtritme hebt en werk/school kunt onderhouden. Wanneer dit om welke reden dan ook niet lukt, kan de begeleider hierin ondersteunen.

Wonen

De Sterren is gevestigd in een gebouw van de SSH waar studenten wonen in dezelfde leeftijdscategorie. De Sterren biedt plek aan 6 jongeren. Jongeren wonen er samen met 3 studentcoaches, die voor hen huisgenoten zijn en hen kunnen helpen waar nodig.

Door de woonlocatie en de aanwezigheid van studentcoaches kunnen de jongeren op een zelfstandigere manier verder leren en ontwikkelen naar volwassenheid.

Bij instroom is er keuze uit een aantal warme geselecteerde kleuren om de kamer eigen te maken. De kamer delen zij verder geheel naar eigen keuze in met eigen meubels. Er is daarnaast een gezamenlijke woonkamer, keuken en badkamer.

Locatie

De Sterren ligt in de wijk Oost in Utrecht. De woning bevindt zich middenin het bruisende studentenleven. Met de rust van de natuur erbij. Vanaf het terrein wandel je zo Park de Sterren, Natuurpark Bloeyendael met bossen, weide en vijvers in. Alle voorzieningen zijn op korte afstand te bereiken en de locatie bevindt zich op 5 minuten fietsen van de Hogeschool Utrecht en de universiteit.