Wat de pot schaft (Genemuiden)

20-01-2017

Burgemeester Bilder schoof donderdagavond aan bij het Leger des Heils in inloophuis ’t Kruispunt in Genemuiden. Daar werd voor de eerste keer een maaltijd gehouden. Een nieuw initiatief, dat vanaf nu wekelijks plaatsvindt onder de naam ‘Wat de pot schaft’.

En dat schafte deze eerste keer tomatensoep vooraf, als hoofdgerecht macaroni of rijst met zoetzure kip, en een toetje. “Aan tafel”, roept Jenny Westerhuis van het Leger om 18.00 uur. Het eten is dan klaar en dat ging niet zonder slag of stoot, vertelt ze in haar toespraak. “Ik keek om half 5 wat er allemaal nog moest gebeuren, en Gabriëlle zei heel beheerst: ‘Komt allemaal wel goed’.”

Gabriëlle (van Dijk) is de initiatiefneemster van het maaltijdproject. “Ik vind ’t Kruispunt een mooi initiatief”, vertelt ze. “Veel mensen zijn op zoek naar gemeenschap en stappen niet zomaar een kerk binnen. Hier kunnen zulke mensen terecht, het is hier heel huiselijk. Elke donderdag vanaf nu kunnen mensen hier komen eten. We hebben er bewust voor gekozen om het niet eens per twee weken maar wekelijks te doen. Mensen hoeven zich dan niet af te vragen of het dan wel is.”

Het enthousiasme onder de vrijwilligers van ’t Kruispunt was groot, zei Westerhuis. “Het is verbazingwekkend dat er meteen zoveel animo voor is. Een maaltijd verbroedert, en de vraag is dan of het uit je hart komt of dat je het voor de show doet. In het zakenleven zie je ook vaak dat mensen meestal met elkaar aan tafel gaan lunchen. Dat zorgt voor betere deals.”

Bij het Leger des Heils zit het dieper. “Jezus zei: ‘als je iemand uitnodigt voor de maaltijd, vraag dan niet je rijke buren of vrienden. Dan zit er een addertje onder het gras. Wij zijn er ook voor de mensen die krap zitten of aan de rand leven. Bij het Leger des Heils is iedereen welkom. Jezus wil ook de maaltijd met ons houden. Als we al onze foute dingen op een muur geprojecteerd zouden zien, dan zouden we zeggen ‘pfoeh, nu maar even niet’. Maar die Koning wil met ons de maaltijd houden. En wij met u.”

Bron: destadskoerier.nl